Girişimci ve yatırımcıyı bir platformda buluşturan paya dayalı kitle fonlaması, yatırımcının istediği girişime yatırım yapmasını sağladığı gibi yatırımcının izin almış platformlar üzerinden yatırım yapabilmesini ve girişimcinin ihtiyacı olan paraya ulaşmasını sağlıyor
Paya Dayalı Kitle Fonlaması, girişimciliği desteklemek ve girişimcilere kaynak bulmak, dünya markası olacak şirketleri kuruluş aşamasından itibaren finansal kaynağa kavuşturmak ve yeni nesil yatırımcılığı geliştirmek açısından önemli bir mihenk taşı… Bu modelin ülkemizdeki ve dünyadaki işleyişini aktarmak amacıyla Finansal Teknoloji ve İnovasyon Derneği (FINTR) tarafından düzenlenen etkinlikte FINTR Yönetim Kurulu Üyesi Elçin Karatay, Takasbank Ödeme ve Transfer Hizmetleri Bölümü Direktörü Nesrin Özkurt, Merkezi Kayıt Kuruluşu Operasyon Yöneticisi Özgün Türköz ve fonbulucu.com Genel Müdürü Hakan Yıldız konuşmacı olarak yer aldı.
İşlemler 24 Saat Kesintisiz Yapılıyor
Etkinlikte Takasbank Ödeme ve Transfer Hizmetleri Bölümü Direktörü Nesrin Özkurt, “Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği 2019 yılında hayatımıza girdi. Takasbank kitle fonlama platformları aracılığı ile toplanan fonu, girişim şirketine aktarılana veya yatırımcılara iade edilene kadar emanetçi sıfatıyla bloke eden emanet yetkilisi olarak yetkilendirildi. Tebliğin yayınlanması ile hem yatırımcı hem girişimci hem de platformlara yönelik uygulama esaslarımızı anlatan bir mevzuat yayınladık. Böylece bilgilendirmemizi yapıp, davetimizi kamuoyuna duyurduk. Bankamız ile sözleşme yapan platformlar ile entegrasyon sürecini başlattık. Entegrasyon sürecini tamamlayan Platformlara SPK başvurusu yapabilmeleri için onaylarımızı verdik ve bu platformlardan Vakıf Yatırım ve Fonbulucu SPK tarafından listeye alınarak faaliyete geçme hakkı elde etmiş oldu” dedi.
Yoğun Talep Var
Yatırımcılardan ve girişimcilerden kendilerine gelen talebin oldukça yoğun olduğunu belirten fonbulucu.com Genel Müdürü Hakan Yıldız ise “2015’te başlayan bir süreçten bahsediyoruz. TBMM alt komisyonlarında görüşülmeye başlanan bu süreçte altı yıllık yoğun bir emek var. Girişimci ve yatırımcılardan gelen talebi karşılamak için haftaya ilk kampanyamızı yayınlayacağız. Böylece hep birlikte üretim ve istihdamı artırmak için girişimcilerin geleceklerine ortak olacağız” açıklamasını yaptı.
Yatırımcılara Pay Sahibi Olma Hakkı Türkiye’de Bir İlk
FINTR Yönetim Kurulu Üyesi Elçin Karatay’ın “Şu anki mevzuatımız kitle fonlaması kapsamında yatırımı paya dayalı olarak yapmaya izin veriyor. Yatırımcılara kitle fonlaması platformları aracılığıyla bir girişim şirketinde pay sahibi olma hakkı tanınacak. Bu daha önce Türkiye’de şahit olmadığımız bir süreç. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun bu süreçte ne gibi bir rolü olacak?” sorusunu yanıtlayan Merkezi Kayıt Kuruluşu Operasyon Yöneticisi Özgün Türköz, “Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurulan Merkezi Kayıt Kuruluşu, kanunla görevlendirilmiş olarak Türkiye’de kayden izlenen sermaye piyasası araçlarının ihraç edildiği, hak sahibi bazında hesaplarda tutulduğu, el değiştirildiği, bunlara ilişkin hakların tesis edildiği ve hukuki işlemlerin bu hesaplara kaydedilebildiği bir sistemi (MKS – Merkezi Kaydi Sistemi) işletmektedir. Bu yapısıyla kaydileştirilen sermaye piyasası araçları ve elektronik ürün senetleri için Türkiye’nin Merkezi Saklama Kuruluşu ve finansal hesaplar merkezidir. Kitle fonlaması sisteminde platformlar tarafından kontrol ve onay süreçlerinden geçen girişimci veya girişim şirketlerine ait projeler için fonlama kampanyaları tanımlanarak, platform üyesi gerçek ve tüzel yatırımcılar fonlama taleplerini ve cayma taleplerini platformlar üzerinden ileterek kampanyalara katılabileceklerdir. Girişimcilerin kampanya düzenleme ve fon talep limitleri ile kampanyaya katılan yatırımcıların limitleri sistemde takip edilecektir. Ayrıca başarılı şekilde sonuçlanan projeler için şirket paylarının kayden saklaması da MKS’de olacaktır” açıklamasını yaptı.
Platformların Görevleri Neler?
Paya Dayalı Kitle Fonlaması tebliği kapsamında platformların görevlerini anlatan fonbulucu.com Genel Müdürü Hakan Yıldız, “Platformlar Türkiye’de anonim şirket olarak kuruluyor. Bu konuyu düzenleyen dünyadaki ilk 10 ülkenin içerisindeyiz. Bu açıdan tebliğ çok önemli. Türkiye’de girişimciliğin gelişmesi isteniyor ve Paya Dayalı Kitle Fonlaması ile bu gelişim çok daha güçlü olacak” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Sisteme baktığımız zaman üç ana paydaş var: Platformlar, yatırımcılar ve girişimciler. Yatırımcılar ve girişimciler Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile doğrudan iletişimde değiller. Platformlar bu iletişimi düzenlemek için var. Bu sistemin yüzde 96’sı tamamen dijitalleştirilmiş durumda. Kalan yüzde 4 ise girişimcinin ticari sicile başvururken hazırlaması gereken evraklardan oluşuyor. Yatırımcı ve girişimciler önce platforma üye oluyor ve üç aşamalı bir doğrulama sürecinden geçiyor. Doğrulama süreçlerinin ardından yatırımcı, istediği girişime yatırım yapabilir hale geliyor. Limitlerin kontrolü ve yapılan yatırımların nerede görüleceği hakkında bilgilendirme de yapılıyor. Yatırımcı yatırım yaptığında parası, girişimcide de platformda da kalmıyor. Bu para, Takasbank tarafından bloke ediliyor. Böylece hem yatırımcının parası güvence altına alınmış oluyor hem de girişimcinin ihtiyacı olan para karşılanmış oluyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.