Bomaksan & BOA AIR’ın düzenlediği Havadan Sohbetler webinar programının ikinci oturumu tamamlandı. WELD WOLF Mühendislik San. Ve Tic. A.Ş. Kurucu Ortakları Burçin Vargel ve Emrah Arslan’ın katılımıyla düzenlenen programda, kaynak sektörü ve kaynak dumanının sağlık üzerindeki etkileri ele alındı. 

Bomaksan Havadan Sohbetler serisinin ikinci oturumu gerçekleşti

Bomaksan & BOA AIR tarafından düzenlenen “Havadan Sohbetler” webinar serisinin 2. oturum açılışı Bomaksan Pazarlama Direktörü Burak Boysan tarafından gerçekleştirildi. Endüstriyel alanda dijital içerik üreticisi WELD WOLF’un Kurucu Ortakları Burçin Vargel ve Emrah Arslan’ın katılımı ile düzenlenen programda; kaynak sektörünün dijital mecralardaki yeri ve önemi, kaynak dumanının sağlık üzerindeki etkileri ve alınması gereken önlemler tartışıldı.

“Dijital mecralar kaynakçıların daha iyi yerlere ulaşmalarını mümkün kılıyor”

Kaynak sektörü paydaşlarının sektörle ilgili bilgiye ulaşma ihtiyacı olduğunu ifade eden WELD WOLF Kurucu Ortağı Burçin Vargel, Ülke olarak dil bariyerimiz var. İngilizce yayınlar, videolar vb. içeriklere ulaşmada problem yaşanıyor. Dolayısı ile bu içerikleri neden biz üretmiyoruz diye düşündük. Ülkemizin dijital dönüşüm süreci çok hızlı gelişti. İnterneti kullanma oranı ülkemizde oldukça fazla. Dolayısı ile biz de bu mecralarda bir eksiklik görmemiz sebebiyle de bu alanda bir girişim başlatmaya karar verdik” dedi.

WELD WOLF Kurucu Ortağı Emrah Arslan ise şunları kaydetti: “Tespit ettiğimiz en önemli noktalardan bir tanesi de kaynakçı meslektaşlarımızın ve kaynak sektörünün paydaşlarının hem teknik bilgi edinme hem de takdir görme konularındaki yalnızlığı. Örneğin; tersanede görev yapan bir kaynak ustası ya da kaynak mühendisi yalnız. Çünkü kaynak çok niş bir alan ve bizce bir sanat. Bu işin hak ettiği değeri görmesi ve ulaşmak istediği noktaya ulaşması ise çok kolay değil. Dijital mecraları ve araçları kullanarak, kaynakçıları ve sektör paydaşlarını bir araya getirmek ortaya koydukları işleri paylaşabilmelerini ve doğru teknik bilgilere ulaşabilmelerini sağlamak en önemli hedeflerimizden.”

“Kaynak dumanının sonuçları uzun vadede çok ciddi hastalıklarla ortaya çıkabiliyor”

Kaynak alanında iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin vurgulandığı oturumda, Burçin Vargel düşüncelerini şöyle ifade etti: “Bu kadar riskli bir mesleği konuşurken her alanda olduğu gibi kaynakta da alınması gereken iş güvenliği önlemleri var ve her anlamda en tehlikeli meslek dallarından bir tanesini oluşturuyor. Çünkü ortada çok yüksek bir sıcaklık var; yanma tehlikesi var, gözünüzü UV ışınlarından çok iyi korumanız lazım. Kaynak dumanı başlı başına bir olgu, bundan mutlaka kaçınmanız lazım. Maalesef kısa vadede önemsiz gibi görülebilse de sonuçları uzun vadede çok ciddi hastalıklarla ortaya çıkabiliyor. Ekipmanlar ve kullanılması gerekenler çok önemli. Kaynak dumanının etkilerinin sürekli anlatılması lazım. Kaynaklı imalatın olduğu ortamlarda ambalajlamadan tutun vinç operatörüne kadar onlarca insan aynı havayı soluyor. Özellikle kapalı alanlarda dikkat edilmesi şart.”

“Kaynak dumanının çok ciddi hastalıklara sebep olduğuna dair yüzlerce makale var”

Kaynak dumanıyla ilgili özellikle son yıllarda bu konuda ciddi regülasyonların olduğuna işaret eden Emrah Arslan ise kaynak dumanı hakkında şunları kaydetti: “Bunlar, Birleşik Devletler ve Avrupa’nın 25 yıldır uyguladığı regülasyonlar. Kaynakla ilgili çok ciddi önemlerin alınması gerektiğini biliyoruz. Örneğin; paslanmaz çelik üzerine TİG kaynağı yaparken, görsel olarak bir duman çıkmıyor. Duman çıkmadığı için de kimse duman emme sistemlerine gerek olmadığını zannediyor. ‘Dumanı görmüyorsam beni zehirlemiyor’ şeklinde bir anlayış var. Bunun üzerine yazılmış sayısız makale var. Kaynak dumanının iç organ yetmezliği, ciğer yetmezliği, kanser, kangren gibi çok ciddi hastalıklara sebep olduğuna dair yüzlerce makale var. Siz iki metalik malzemeyi kaynakla birleştiriyorsanız, ister dumanı görün, ister görmeyin hiç fark etmez; bunun içerisindeki yanan, havaya karışan metal tozlarını soluyorsunuz ve bunlar ölümcül dumanlar. Herkesin hayatı çok değerli ve kaynak ustaları o firmanın en değerli elemanları. 3 gün hasta olması demek imalatın durması anlamına geliyor ve onu da geçiyorum her şeyin başında insan hayatı var. Bu konuda Avrupa’da hiçbir istisna yok. Bulgaristan’dan çıktığınız zaman, herkesin duman emme / filtreleme sistemlerini kullandığını görüyoruz. Bizim de ülke olarak bir an evvel bu seviyeye ulaşmamız lazım.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın