ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ
Türkiye’de Mart ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,2 iken 0,1 puan azalarak %13,1 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,3 puan azaldığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %25 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,9 seviyesinde gerçekleşti.
Kıyaslanabilir dönemler olan Mart 2020 – Mart 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2,3 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 30 milyon 316 bin kişi olan işgücü, Mart 2021’de 32 milyon 325 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %48,7’den %51’e yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan artarak %44,3 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 1 milyon 726 bin kişilik bir artış söz konusudur.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Mart 2019 – Mart 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg
Bir önceki ay görülen artıştan sonra genel işsizlik oranında ve tarım dışı işsizlik oranında düşüş gözlemlenmektedir. Atıl işgücünün ise bu ay daha hızlı düşerek %28,1’den %25,8 seviyesine geldiğini görüyoruz ki, uzun süreli işsizliğin tekrar işgücüne dönüş hızının arttığını göstermesi bakımından olumlu bir gelişme. Genç işsizlik %25’e düşmesine rağmen hala çok yüksek kalmaya devam ediyor. Genç nüfus işsizliği anlamındaki döngüyü elbette sürdürülebilir reel büyüme ve istihdam alanlarını katma değerli alanlarda artırmak yolu dışında kırmak mümkün değil. Her yıl üniversitelerden mezun olan ve işgücüne katılanların aranan koşulların uyuşmaması, istihdam alanlarının çeşitliliğinin olmaması ve istihdam arzının sınırlılığı gibi sorunlar yüzünden uzun süreli olarak işsiz kalması sorununu yaşıyoruz.
Mevsim itibariyle, bayramdan sonra açılmanın da beklendiği düşünülecek olursa, hizmet sektörü tekrar faaliyetini artıracak ve bunun etkisiyle biraz istihdam girişi olacaktır. Turizm sezonunun açılması ve cafe, bar, restoran gibi işletmelerin yeniden faaliyete geçmeleri ile yaz aylarında mevcut işsizlik oranlarında biraz iyileşme görebiliriz. Bunun; istihdam teşvikleri ve işten çıkarma yasağı kalktığında oluşacak istihdam kaybından dolayı iyileşme etkisini çok sınırlı göreceğiz. İşgücü piyasasının pandemi dinamiklerinden sıyrılarak, pandemi öncesi dinamikleri ulaşması kolay olmayacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.