Eurobarometre’nin Sohbahar 2009 dönemine ait son kamuoyu araştırması, AB üyesi ve aday ülke vatandaşlarının en büyük korkusunun issizlik olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa vatandaşlarının ve Türklerin yüzde 54’ü krizin etkilerinin daha da kötüleşeceği görüşünde birleşiyor.
MESS’in aylık yayın organı “Biz Bize”de yer alan araştırma sonuçları, Avrupa’da ekonomik düzenlemenin iş gücü piyasası üzerindeki etkisinin daha geç hissedileceğine ilişkin genel bir görüş olduğunu gösteriyor. Avrupa’da işsizliği ulusal sorunlar listesinin en üst sırasına koyan 19 ülke arasında Estonya (yüzde 68), İspanya (yüzde 66), Letonya, Litvanya ve Slovakya (her ülkede yüzde 64) başı çekiyor. AB’de 6 ülke ekonomik durumu temel ulusal sorun olarak görüyor. bu ülkeler arasında Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya öne çıkıyor. Türkiye’de ekonomik durumun en önemli sorun olduğunu düşünenlerin oranı yüzzde 33.
Türkiye’de temel sorun işsizlik
AB’ye aday ülkelerde ise temel ulusal sorunlar farklılık gösteriyor. Türkiye’de yüzde 63 ile işsizlik ve yüzde 47 ile terör en temel sorunlar olarak gösteriliyor. Hırvatistan vatandaşları suçlar ve işsizliği, Makedonya vatandaşları ise işsizliği ve ekonomik durumu temel sorunlar olarak belirtiyor.
Ankete katılanlara kişisel olarak karşılaştıkları en önemli iki sorun sorulduğunda, krizin etkileri açık bir biçimde görülüyor. Avrupalıların ekonomik durum, işsilik ve enflasyon ile ilgili kişisel kaygılarının arttığı görülüyor. Makedonya’da ilk sıraya yer alan işsizlik, Türkiye’de ikinci sırada.
Araştırma sonuçları, Avrupalıların ekonomik durum ile ilgili kısa vadeli beklentilerinin ilk kez olumlu yönde geliştiğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 29’u dünyada ekonomik durumun düzeleceğine inanıyor. Ancak ülkelerinde işsizliğin artacağını düşünenlerin oranı yüzde 40’a çıkıyor. Önümüzdeki 12 aylık dönemde Türklerin yüzde 42’si ülke ekonomisinin kötüye gideceğini, yüzde 47’si işsizliğin artacağını düşünüyor. Türkiye’de kamuoyunun yüzde 29’u Türk hükümetini krizle mücadelede başarılı buluyor.
Temel sorunlar AB-27 Türkiye
İşsizlik yüzde 51 yüzde 63
Ekonomik durum yüzde 40 yüzde 33
Şuç yüzde 19 yüzde 6
Enflasyon yüzde 19 yüzde 11
Sağlık sistemi yüzde 14 yüzde 6
Emeklilik koşulları yüzde 9 yüzde 5
Göç yüzde 9 yüzde 3
Vergiler yüzde 8 yüzde 5
Eğitim sistemi yüzde 7 yüzde 4
Barınma yüzde 5 yüzde 1
Terör yüzde 4 yüzde 47
Çevre yüzde 4 yüzde 1
Enerji yüzde 3 yüzde 1
Savunma – dış politika yüzde 2 yüzde 3
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.