Eker, Tohum Otizm Vakfı ile birlikte hayata geçirdiği “Otizmli Bireyler İş Gücünde” projesini yeniliklerle geliştirmeye devam ediyor. Otizmli bireylere iş ve gelecek imkânı yaratarak toplumsal fayda sağlamanın yanı sıra iş koçu destekli istihdam modelinin iş dünyasında yaygınlaşmasını kolaylaştırmayı amaçlayan Eker, İŞKUR’un desteği ile Otizmli Bireyler İş Gücünde-OBİG mobil uygulamasını geliştirdi. Ücretsiz olarak kullanılabilen uygulama, iş gücüne dahil edilen otizmli bireylerin bağımsız bir şekilde çalışabilmesine destek oluyor.

Eker, Tohum Otizm Vakfı desteği ile hayata geçirdiği “Otizmli Bireyler İş Gücünde” adlı iş koçu destekli istihdam projesini bir mobil uygulama ile taçlandırıyor. İŞKUR’un “Engellinin İstihdamını Sağlayacak Destek Teknolojilerine İlişkin Projeler” hibe desteği ile geliştirilen “Otizmli Bireyler İş Gücünde-OBİG” mobil uygulaması, hem iOS hem de Android tabanlı mobil cihazlara indirilerek ücretsiz olarak kullanılabiliyor. İstihdam edilerek iş gücüne kazandırılan otizmli veya diğer yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylerin hayatını kolaylaştıran özellikler sunan uygulama, iş süreçlerine yönelik hazırlansa da ev yaşamında da kullanılabiliyor.

Uygulama; otizmli bireylerin yapacağı işi küçük basamaklara ayırarak görsel/işitsel uyaranların yardımıyla daha kolay öğrenebilmesini, zaman yönetimi yapabilmesini ve yaptığı işleri görerek kendini motive edebilmesini destekliyor. Uygulamada yer alan bölümler otizmli bireylerin kişisel gereksinimlerine ve yapacakları işin özelliklerine göre bireyselleştirilebiliyor.

Otizmli Bireyler İş Gücünde-OBİG mobil uygulamasının fonksiyonları

Otizmli Bireyler İş Gücünde-OBİG mobil uygulamasının ana ekran ve ayar ekranı olmak üzere iki farklı ekranı, üç ana fonksiyonu bulunuyor. Uygulamayı kullanmadan önce ayarlar ekranından kişinin ihtiyaç duyduğu düzenlemeler yapılabiliyor. Uygulamayı kullanan personel, uygulamanın ilk fonksiyonu olan “zamanlayıcı” ile kendisine verilen bir işi ne kadar sürede bitirmesi gerektiğini veya ne kadar süre çalışacağını takip edebiliyor. “Puantör” fonksiyonu ise personelin gün içerisinde yapması gereken iş miktarını belirleyerek, kendisini kontrol ve motive edebilmesini sağlıyor. Her iş için puantörden kendisine puan veren personel, böylece hedefine ne kadar yaklaştığını görerek zamanını buna göre planlayabiliyor. “Çizelgelerim” fonksiyonu ise personele bir işi, adım adım nasıl yapması gerektiğini öğretme ve personelin yaptığı işi takip etmesini kolaylaştırma işlevini görüyor. 

8 otizmli birey Eker fabrikasında çalışıyor

Eker, “Otizmli Bireyler İş Gücünde” projesiyle otizmli bireylere bağımsız yaşam ve istihdam imkânı yaratarak, toplumsal fayda sağlamaya odaklanırken diğer kurumlara da örnek olmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, otizmli yetişkin bireyler iş ve yaşam koçlarının desteği ile fabrika ortamında çalışarak, düzenli gelir elde etme ve sosyal hayata karışabilme imkânına sahip oluyor. Şu anda 3 iş koçu ve 1 süpervizörün desteği ile 8 otizmli bireyi istihdam eden Eker, bu sayıyı 12 kişiye çıkarmayı hedefliyor. 

Şimdiye kadar pek çok saygın ödülün sahibi olan “Otizmli Bireyler İş Gücünde” projesi 2020 yılında dünyanın en prestijli iş ödülleri arasında gösterilen Uluslararası Stevie İş Ödülleri’nde “Avrupa’nın En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” seçilerek Altın Ödüle layık görüldü. Eker, Uluslararası Stevie İş Ödülleri’nde Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde Türkiye’den Altın Ödül derecesi alan tek marka oldu. 

“Otizmli Bireyler İş Gücünde” projesi 2019’da 11. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi’nde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri’nde “Eşitsizliklerin Azaltılması” kategorisinde yılın projesi seçildi. Employment For All Awards 2020’de “En İyi Uygulamalar” kategorisinde ikincilik (Runner-Up) ödülünü alan proje, son olarak Mart 2021’de Türkiye’nin en prestijli ödülleri arasında olan 8. Halkla İlişkiler Çalışmaları (HİÇ) Ödülleri’nde Sosyal Sorumluluk kategorisinde ödüle layık görüldü.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın