İSO Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) martta 52,6’ya yükselerek sektörün performansında güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Mart verilerine göre takip edilen 10 sektörün çoğunluğunda üretim artışı kaydedilirken, üretimdeki en hızlı genişleme ana metaller sektöründe oldu. Yeni siparişlerde sadece üç sektör büyüme kaydederken, ağaç ve kağıt ürünleri ile giyim ve deri ürünleri hariç tüm sektörler ek personel aldı. Martta 10 sektörün tamamı girdi maliyetlerinde güçlü artışlar bildirirken sektörlerin büyük bir bölümünde enflasyon şubata göre yüksek oranda gerçekleşti.
Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Şubat’taki 51.7 düzeyinden, Mart’ta 52.6’ya yükselerek sektörün performansında güçlü bir iyileşmeye işaret etti. İSO’dan yapılan açıklamaya göre, faaliyet koşulları üst üste 10. ay güçlenmiş oldu. Toplam yeni siparişler, bir önceki ay kaydettiği yavaşlamanın ardından Mart’ta yükselerek yeniden büyüme bölgesine döndü.
İSO Türkiye İmalat PMI anket verilerini değerlendiren IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türk imalat sektörü, karşılaştığı bazı önemli zorluklara rağmen Mart ayında yeni siparişlerinin büyüme bölgesine dönmesini sağlayabildi ve hem üretimi hem de istihdamı artırmaya devam etti. Son zamanlarda giderek daha bilinir hale gelen hammadde temin zorlukları, tedarikçilerin teslimat sürelerini, stokları ve girdi maliyetlerini etkilerken üretimdeki büyümeyi de sınırladı. Türk lirasındaki değer kaybı ise enflasyonist baskıları şiddetlendirdi. Firmalar, sektördeki büyümenin hız kazanmaya başlayabilmesi için karşı karşıya oldukları bu zorluklardan bazılarının önümüzdeki aylarda hafiflemesini umuyor olacak.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.