OSMAN SİRKECİ >> Tİ DAF Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Birliği Sorumlusu >>
Yeni Avrupa Konsolide Kurumlar Vergisi Sistemi

İlk çalışmalarına 23 Kasım 2004 yılında başlayan Avrupa Komisyonu bünyesindeki çalışma grubu tarafından hazırlanan, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkede farklı farklı uygulanan kurumlar vergisi sistemini ülkelerin kendi bağımsız vergilendirme kanunlarını zorlamadan uygulanabilecek yeni bir kurumlar vergisi taslağı 16 Mart 2011 tarihinde üye ülkelerin görüşlerine sunuldu.

Avrupa Konsolide Kurumlar Vergisi Sistemi (Gemeinsame konsolidierte Körperschaftsteuer-Bemessungsgrundlage – GKKB) olarak adlandırılan yeni kurumlar vergisi sistemi ile büyük şirketler ve holdinglerin yanında özellikle KOBİ?ler için de önemli ölçüde vergisel şeffaflık, basitleştirme ve muhasebe maliyetlerinde tasarruf sağlanacağı  öngörülmektedir. Bu sisteme göre şirketler veya şirket grupları bütün Avrupa Birliği çapındaki faaliyetlerinin kar ve zararlarını konsolide ederek bir noktadan verebileceklerdir. Örneğin A, B ve C şirketlerinden oluşan bir grup 27 Avrupa Birliği ülkesindeki tüm faaliyetlerinin karları ile zararlarını konsolide ederek tek bir kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edebileceklerdir. Ülkelere göre değişiklik gösteren farklı amortisman oranlarının yol açtığı haksız rekabet ortamına da son verilmiş olacaktır. Ulusal mevzuatlarda farklılık gösteren bir ülkedeki zararların başka ülkelerdeki karlardan mahsup edilmesi uygulaması bu sistemde sağlanacak tek düzen muhasebe sistemleri ile KOBİ?lere yeni kolaylıklar getirilmektedir.  Bu sistemden yararlanmak isteyen KOBİ en az beş yıl tabi olduğu bu yeni sisteme göre kandi muhasebesini de düzenleyecektir.

Bu sistem ile şirketler ya da şirket grupları vergilerini düzenlerlerken birden fazla sisteme uyum sağlamak yerine tek bir sistem çerçevesi içinde kalabilecekler. Şirketlerin vergi işlemleriyle ilgili idari maliyetlerini % 60-70 gibi büyük ölçüde azaltacak olan bu sistem ile 1 milyar ??dan fazla tasarruf sağlanabileceği tahmin edilmektedir[1].

Bu yeni sistem ile 500 milyonluk tüketici potansiyeli ile Avrupa Birliği ülkelerinin birlik dışındaki yabancı şirketler için de daha cazip hale geleceği tahmin edilmektedir. Bu sistemin aynı zamanda girişimcilerin önündeki yasal karmaşaya da son vereceği beklenmektedir. Bu yeni AKVS ulusal sınırların dışına çıkmak isteyen KOBİ?lere de yeni olanaklar yaratacaktır[2].

[1] Dilek İştar Ateş, Gamze Erdem Türkelli, TÜSİAD, Avrupa Birliği Temsilciliği, ?Avrupa İş Dünyası Gündemi?, Nr. 2011/3,  31 Mart 2010, Brüksel, s. 3.

[2] Europa Press Releases Rapid Action, 16.03.2011, Brüksel, http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/319&format=HTML&aged=0&language=DE&guiLanguage=frhttp://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/319&format=HTML&aged=0&language=FI&guiLanguage=fr, (01.04.2011).


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın