Bilkent Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi MBA Kulüpleri?nin, sektörlerinde lider kuruluşların üst düzey yöneticilerini öğrencilerle bir araya getirmek amacıyla beş yıldır düzenlenen MBA Forum başladı. Bu yıl ilk 1-3 Nisan 2011 tarihleri arasında, Crowne Plaza İstanbul – Asia?da gerçekleşen forumun açış konuşmaları Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Erel, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Nakiye Boyacıgiller ve organizasyon komitesi başkanları tarafından yapıldı.
Açılış konuşmalarının ardından, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu?nun konuşmacı olduğu ?İş Dünyasında Başarılı Devirler? başlıklı oturum gerçekleşti. Konuşmasında öğrencilere tecrübelerini aktaran Servet Topaloğlu iş hayatında başarının; duruş, kimlik, çalışkanlık ve şans faktörlerinden oluştuğunu söyledi.
Şirket devirlerinin çok boyutlu olduğunu söyleyen Topaloğlu, bu boyutları; grup portföyünde sinerji yaratamaması, kronik kârsızlık, uzun vadede şirket değerini artıramama perspektifi, yeni yatırımlar için elden çıkarılma zorunluluğu veya arzusu, pazarın küçülmesi, haksız rekabet, yönetim kadrosu ve onlara bağlı çalışan ekibin ana hissedarın motivasyonunu kaçırması şeklinde sıraladı.
Konuşmasında, Siemens ve Tansaş’ın devir süreçlerini anlatan Servet Topaloğlu, Doğan Gazetecilik’in planladığı devirlerden de bahsetti. Doğan Gazetecilik’te yapılması planlanan devir konusunda bilgi veren Topaloğlu, grubun küçülme kararı aldığını ve varlıkların bir kısmının satılarak sağlıklı küçülme hedeflediklerini belirtti.
Şirket devirlerinde temel prensipleri uygularken herşeyi değiştirmenin gerekli olmadığını belirten Topaloğlu, bununla birlikte değişikliklere şirketin değerini, diğer alternatiflere göre daha fazla katlayarak devretmenin mümkün olduğunu ifade etti.
Devir için şirketin konseptinin hazırlanması gerekliliğinin altını çizen Servet Topaloğlu, konseptin; segmentasyon, farklılaşma ve operasyonel verimliliğin kesiştiği noktada bulunduğunu vurguladı. Servet Topaloğlu, “Hazırlanan iş konseptinin, kilit yöneticilere, yönetim kurulu ve/veya ana hissedara, tüm çalışanlara ve diğer sosyal paydaşlara iyi bir şekilde anlatılmalı ve onay alınmalı. İyi bir şekilde icra edilmeli. Belirli periyodlarla ve standart şablonda hesap verilmeli, eğer gerekiyorsa yapılan güncellemeler açıklanmalı. Başarılar çalışanlar arasında orantılı biçimde paylaşılmalı” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.