Ağaç bazlı panel sektörünün yarım asırlık global markası Kastamonu Entegre, sürdürülebilir orman yönetimi konusundaki çalışmalarıyla sektöre öncülük etmeye devam ediyor. Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle sürdürdükleri proje ve yatırımları şu sözlerle özetliyor: “Ormanlarımızı yalnızca bir ham madde olarak değil, gelecek nesillerin teminatı olarak görüyoruz. Bu doğrultuda küresel standartlara uygun sürdürülebilir üretim politikaları gözeterek, endüstriyel orman plantasyonlarının yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ormanların sürekliliği için gerekli olan gençleştirme ve bakım faaliyetlerinin yanı sıra, geri dönüştürülmüş ham madde kullanımı ve çevreci ürünlerle döngüsel ekonomiye katkıda bulunuyoruz.” 

İş süreçlerinde iklim değişikliğine yol açmayan ve ekosistemi koruyan uygulamalara yer veren Kastamonu Entegre, üretim faaliyetinin temel girdisi olan odun ham maddesini sürdürülebilir ve yenilenebilir sertifikalı kaynaklardan temin ederek döngüsel ekonomiye odaklanıyor. Türkiye’de endüstriyel ormancılık ve sürdürülebilir orman yönetimi alanında faaliyet gösteren ilk ve tek kuruluş olan ENAT A.Ş.’nin ikinci büyük ortağı konumundaki Kastamonu Entegre, 2016 yılından bu yana, 14 bin 550 dönüm araziye (yaklaşık 2.100 futbol sahası) 2,5 milyon fidan dikilmesine katkıda bulundu. 

Ağaç bazlı panel sektöründe ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırlayan şirket olarak bu konudaki hassasiyetlerine dikkat çeken Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız“Üretimde kullandığımız odun ham maddesini, ormanlarda yapılan gençleştirme çalışmaları ve ömrünü tamamlamış alanlardaki bakım çalışmalarından temin ediyoruz. Ormanların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve verimliliğinin artması bu bakım ve gençleştirme çalışmalarıyla sağlanıyor. Diğer yandan, ENAT A.Ş. paydaşları olarak ülkemizde endüstriyel plantasyon ormancılığının gelişimine destek oluyoruz.”

İnsanı ve doğayı odağına alan sürdürülebilirlik yaklaşımını kurumsal yönetim ilkelerinin ayrılmaz bileşeni olarak gören ve bu çerçevede yürüttüğü çalışmaları yurt içi ile sınırlı tutmayan Kastamonu Entegre, üretim tesislerinin bulunduğu yurt dışı lokasyonlarda da sürdürülebilir orman yönetimi konusunda önemli projelere imza atıyor. Bulgaristan’ın Plovdiv bölgesinde 32 yıllığına kiraladığı 1.100 dekarlık alanda endüstriyel kavak fidanı plantasyon çalışmaları yürüten şirket, bölgede bugüne kadar 110 binden fazla fidan dikti. 2013 yılında bu yana FSC (Forest Stewardship Council – Sürdürülebilir Orman Yönetimi) zincirine uygun üretim yapan Kastamonu Entegre, Türkiye’de Gebze, Balıkesir, Kastamonu ve Adana, yurt dışında İtalya, Romanya ve Bulgaristan tesislerinde FSC sertifikası ile üretim yapıyor.

Üretimin ana girdisini oluşturan odunun %100 geri dönüştürülebilir doğasından hareketle fabrikalarında geri dönüşüm imkânlarının tamamını kullanmaya çalışan şirket, sürdürülebilir ve yenilenebilir ham maddelerle çevre ve kullanıcı dostu katma değerli ürünler üretiyor. Kastamonu Entegre tesislerinde hayata geçirilen geri dönüşüm ve atık yönetimi projelerinin öneminden bahseden Yıldız: “Ahşap yenilenebilir olan tek doğal malzemedir. Üretimde ‘azalt – yeniden kullan – geri dönüştür’ ilkesini benimseyerek, hepimiz sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk üstlenebiliriz. Tesislerimizde geri dönüşümle ilgili çalışmalara devam ederken, çalışanlarımıza bu hususta eğitimler veriyor, bu konudaki bilinç ve farkındalığı artırıyoruz. İtalya’daki fabrikamızda üretimin tamamı %100 geri dönüştürülmüş malzemelerle gerçekleşiyor. Teknopark İstanbul’daki Ar–Ge birimimiz de bu konuda, uluslararası araştırma fonları tarafından desteklenen başarılı projelere imza atmaya devam ediyor” dedi. 

Kastamonu Entegre, endüstriyel plantasyon çalışmalarının yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Türkiye genelinde fidan dikim çalışmalarına devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde başlatılan “Geleceğe Nefes” kampanyasına İstanbul, Çekmeköy’de diktiği 11 bin fidanla katılarak bir “Hatıra Ormanı” oluşturan şirket, ayrıca Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne 6.750 yabanıl fidan bağışladı. Aynı proje kapsamında Hatay yangınında zarar gören alanlar için 6000 çalışan adına fidan bağışı yapıldı.  Ayrıca, Orman Haftası etkinlikleri kapsamında yurt  içi ve yurt dışı üretim lokasyonlarında da çeşitli dikim çalışmaları yapılıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın