16 MART DÜNYA SOSYAL HİZMETLER GÜNÜ
Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü, “Türkiye’de Kadın Kooperatifleri Kapsamında Toplumsal Dayanışma Pratikleri” başlıklı bir panelle Dünya Sosyal Hizmetler Günü’nü kutladı.

Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü, Dünya Sosyal Hizmetler Günü kapsamında, 17 Mart 2021 Çarşamba günü (dün) 13.30 – 16.00 saatleri arasında “Türkiye’de Kadın Kooperatifleri Kapsamında Toplumsal Dayanışma Pratikleri” konulu bir panel yaptı. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Sosyal Hizmet Günü’nün bu yılki belirlenen teması ise “Ubuntu: Ben, Biz Olduğumuz İçin Benim. Toplumsal Dayanışmanın ve Küresel Bağlılığın Güçlendirilmesi” olarak belirlendi.

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu İçağasıoğlu Çoban moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Kalkınma Atölyesi’nden Özgür Çetinkaya, Soma Emekçi Kadınlar Kooperatifi kurucusu Aysun Gökçe ve Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden Dr. Bülent İlik’in yanı sıra, akademisyenler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Türkiye’nin farklı illerinde yerel yönetimlerde çalışan sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve öğrenciler katıldı.

“Kadınlar ekonomik olarak güçleniyor”


Panelde Özgür Çetinkaya, Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin gelişimi hakkında bilgi verdi. 2000’li yıllardan sonra kadın kooperatiflerinin sayısal olarak arttığını ancak sürdürülebilirlik konusunda ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Çetinkaya, kadın kooperatiflerinin sürdürülebilir ve etkili olması önündeki engellerin yetersiz sermaye, kooperatifçilik konusundaki eğitimin yetersiz olması ve desteğin yetersiz olması olduğunu belirtti.

Aysun Gökçe de, Soma’da yaşanan ve 301 kişinin ölümüne neden olan maden kazasından sonra özellikle kadınların yaşadığı sorunları azaltmak, kadınları güçlendirmek, onlara ekonomik ve psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla yola çıkan Soma Emekçi Kadınlar Kooperatifi hakkında bilgi verdi. Kooperatif bünyesinde öncelikle ekonomik üretimle başlayan faaliyetlerin, okuma yazma, oya nakış, garsonluk gibi farklı yelpazeye ulaşan eğitimlerle desteklendiğini ifade eden Gökçe şöyle devam etti:

“Bu faaliyet ve eğitimler kadınların ekonomik ve bireysel olarak güçlenmesine, kendilerine ilişkin güvenlerinin yerine gelmesine, eş ve çocuklarıyla yaşadıkları ilişkilerde olumlu değişimlere yol açtı. Şu anda 30’a yakın çalışanın olduğu Soma Emekçi Kadınlar Kooperatifi girişimi ve faaliyetleri, sonrasında Soma’da yeni üç farklı kadın kooperatifinin daha kurulmasına öncülük etti.”

“Kadın Kooperatiflerine çok fazla gerek var”


Dr. Bülent İlik ise konuşmasında Türkiye’de yoksulluğun ciddi boyutlara ulaştığını, Türkiye’deki en önemli sorunların başında yoksulluk ve kadına yönelik şiddetin geldiğini söyleyerek, “Kadın alanını yalnızca şiddet üzerinden konuşmak başka sorunlara yol açıyor. Bu nedenle kadın kooperatifleri kadının güçlenmesinde önemli bir yerde duruyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Türkiye’de sürdürülebilir yoksullukla baş edebilmek için toplum bilimcilerin ve Sosyal Hizmet Uzmanları (SHU)’nın yeni çözümler üretmesi gerekiyor. Sosyal hizmet, yalnızca sosyal yardımlarla yürütülmeye çalışılırsa çok daha sorunlu yeni bir alan yaratılmış olur. Sürdürülebilir yoksulluğu değiştirmede kadın kooperatiflerine çok fazla gereksinim var, burada da örgütlenme büyük önem taşıyor. Bu nedenle de SHU’ların savunuculuk yapması gerekli.”

Dünya Sosyal Hizmetler Günü


(Dünya Sosyal Hizmetler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Bin Yıl Kalkınma Hedefleri kapsamında, sosyal hizmet uzmanlarının hem bu hedeflerin gerçekleştirilmesine verdikleri katkıların hem de sosyal hizmetin bireyler ve toplumlar için yaptığı çalışmaların küresel ölçekteki görünürlüğünü arttırmak amacıyla kutlanan bir gündür. Mart 2012’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, her yıl mart ayının üçüncü Salı gününün “Dünya Sosyal Hizmet Günü” olarak çeşitli temalar ekseninde kutlanmasına karar verilmiştir.)


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın