Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun yayınladığı rapora göre, 2020’de dünya çapında 65 gazeteci öldürüldü. Ayrıca dünya çapında cezaevlerinde 229 gazeteci bulunuyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), gazeteci cinayetleriyle ilgili hazırladığı yıllık raporunu yayınladı. Rapora göre dünya çapında 65 gazeteci ve medya çalışanı görevi başındayken öldürüldüğü. Gazeteci cinayetleri 16 farklı ülkede işlendi.

Raporda bu yıl öldürülen gazetecilerin sayısının 2019’dan 17 kişi daha fazla olduğu ve neredeyse 1990’lardaki seviyeye eşit olduğu belirtildi.

IFJ’nin öldürülen gazetecilerle ilgili kayıt tutmaya başladığı 1990 yılından bu yana görevi başında saldırıya kurban giden gazetecilerin toplam sayısı 2 bin 680’e yükselmiş oldu.

Raporla ilgili konuşan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Meksika’daki suç baronlarının acımasız hükümdarlığı, Pakistan, Afganistan ve Somali’deki aşırılık yanlılarının şiddeti ile Hindistan ve Filipinler’deki radikallerin hoşgörüsüzlükleri medyada kan dökülmesinin devam etmesine katkıda bulundu.” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Amerika ülkesi Meksika, son beş yıl içinde dördüncü kez, en çok gazetecinin öldürüldüğü ülkeler listesinde 14 cinayetle ilk sırada yer aldı.

Meksika’yı 10 ölümle Afganistan izledi. Pakistan’da 9, Hindistan’da 8, Filipinler ve Suriye’de dört ve Nijerya ve Yemen’de üçer gazeteci öldürüldü.

Irak, Somali, Bangladeş, Kamerun, Honduras, Paraguay, Rusya ve İsveç’te de cinayetler yaşandı.

“Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi”

IFJ, gazeteci ölümleriyle ilgili yıllık raporunda, mesleği nedeniyle cezaevinde bulunan gazetecilere de yer verdi. Mart 2021 itibarıyla dünya çapında en az 229 gazetecinin cezaevinde bulunduğuna işaret edilen rapora göre Türkiye “dünyada en fazla gazeteciyi cezaevine gönderen ülke” oldu.

Rapora göre en az 67 medya çalışanının cezaevinde bulunduğu Türkiye’yi hapisteki 23 gazeteciyle Çin, 20 kişiyle Mısır, 16 kişiyle Eritre ve 14 kişiyle Suudi Arabistan izledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın