Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı durma noktasına gelirken, Suudilerin 3 ay beklettikten sonra konteynerleri Türkiye’ye geri gönderdiği belirtildi. Kendilerinin toplam 6 konteynerinin geri döndürüldüğünü ifade eden Digicom Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit, Türkiye’ye döndürülen toplam konteyner sayısının 120 civarında olduğunu belirtti
bloomberght.com’dan Cemre Nur Karaca’nın haberine göre, Türkiye’ye resmi olmayan boykot uygulayan Suudiler Türk mallarını 3 ay gümrüklerde beklettikten sonra geri göndermeye başladı.
İki ülke arasındaki ticarette son dönemde gündeme gelen sorunları Bloomberg HT’ye değerlendiren Digicom Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit, Suudi Arabistan boykotunun uluslararası ticarete aykırı olduğunu söyledi.
Yiğit “Ürünlerimiz depolarda 3 ay bekledikten sonra konteynerlerimizi geri gönderiyorlar. Bizim 6 konteynerimiz var. Türkiye’ye geri döndürülen toplam Türk konteyneri sayısı 120 civarında. Bunlar arasında raf ömrü sınırlı olan ürünler var. Örneğin 16 ay kadar raf ömrü var ama gümrükte beklemeleriyle birlikte 6 ay kaybediyoruz. Dolayısıyla ürünlerimiz kullanılamaz hale geliyor.” diye konuştu.
Suudilerin fiili olarak mevzuatları ihlal ettiğini belirten Yiğit, “Umuyoruz ki iki ülke arasındaki diplomasi süreçleri çabucak iyileştirilir.” dedi.
“Suudilerden hammadde alıp ürün ihracı yapamamız trajikomik”
Suudi Arabistan’dan petrokimya gibi hammadde ürünleri alıp üretim yaptıktan sonra ülkeye ihracat yapılamadığına dikkat çeken Sabri Yiğit, “Buradaki trajikomik bir olay. Türkiye’deki petro-kimya ürünlerinin hammaddesinin büyük çoğunluğu Suudi Arabistan’dan geliyor. Yani biz hammaddemizi Suudilerden alıyoruz onların ihracatı artıyor. Ama buradan ihracat yapmak için ürün yolluyoruz geri gönderiyorlar. Bu durum gerçekten bizleri düşündürüyor. “ ifadelerini kullandı.
“Her anlamda zarar uğradık”
Arabistan pazarında büyük kayıpları olduğunu söyleyen Sabri Yiğit, “Şuan gözükmeyen bir ambargo var. Bu durum her taraftan bize zarar veriyor rafta olamıyorsunuz, pazarda olamıyorsunuz… Bu güne kadar pazarda olmak için yaptığınız tanıtım maliyetlerinin hepsi yok oluyor. Sadece ihracat ve konteynır bedeli değil, zararımız bundan çok daha fazla. Raftan indirilmek çok büyük bir kayıp” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.