ENVER ERKAN – TERA YATIRIM
TÜİK, işsizlik oranlarında beklenen metodoloji değişikliğini bu ay gerçekleştirdi ve revize edilen bir hesaplama yöntemiyle ve ILO standartlarıyla uyumlu şekilde Avrupa ile eş periyodlu olarak açıklamaya başladı. Buna göre, daha önce 3 aylık dönemin ortalaması olarak açıklanan işsizlik oranı, bundan sonra aylık bazda açıklanacak. Dolayısıyla, alışık olunan verilerden biraz farklı veriler görmekle beraber Ocak ayında işsizliğin yeni verilere göre gerilemiş olduğunu gözlemliyoruz.
Türkiye’de Ocak ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %12,8 iken 0,6 puan azalarak %12,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,4 puan gerilediği görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %24,7 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,2 seviyesinde gerçekleşti.
Kıyaslanabilir dönemler olan Ocak 2020 – Ocak 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 1,6 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 31 milyon 933 bin kişi olan işgücü, Ocak 2021’de 31 milyon 567 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %51,5’ten %49,9’a gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalarak %43,8 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 822 bin kişilik bir artış söz konusudur.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Ocak 2019-Ocak 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg
Ocak ayında resmi işsizlik oranının gerilemesinin bir kısmı, 4Ç20’de sağlanan ekonomik büyümenin devam ettirilmesiyle açıklanabilir. Neticede ise, metodoloji değişikliğine rağmen TÜİK’in dar kapsamlı işsizlik oranı tanımının gerçek durumu yansıtmaktan uzak olduğu bellidir. Grafikte, TÜİK’in dar kapsamlı (resmi) işsizlik oranı ile daha geniş kapsamlı işsizlik oranlarının karşılaştırmasını görüyorsunuz. Nisan’dan itibaren bir şekilde işgücünden çıkan, atıl bir şekilde istihdam içerisinde kalan veya çalışma umudu olmayanların sayısı çok arttı. Geniş kapsamlı işsizlik oranlarının, resmi işsizlik oranı düşerken yükselmesi çok yüksek oranda işgücünden çıkışın artmasıyla açıklanabilir. Nitekim hepsini eklediğimiz zaman ortaya %29,1 gibi çok yüksek bir oran çıkıyor. Pandemi etkisiyle ücretsiz izne çıkarma uygulaması ve işten çıkarma yasağı resmi işsizlik oranını ise düşük seviyelerde tutmuştur. Dar kapsamlı ve geniş kapsamlı işsizlik oranları arasındaki farkın, genel eğilimler itibariyle açılmakta olduğu görülüyor.
İstihdam teşvikleri arasında önemli bir yer tutan işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteği 2 ay daha uzatılırken, kısa çalışma ödeneğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Sektör ve işveren temsilcilerinin genel isteği, önemli bir teşvik olan kısa çalışma ödeneğinin de uzatılması yönünde. Eğer uzatılmazsa, ücretsiz izin uygulamasının daha da genişlemesi ve atıl istihdam durumunun artması gibi bir sonucu ortaya çıkarılabilir. İstihdam teşviklerinde Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı’ndadır. Aslında, teşvikler uzatılsa bile bunlar kısa vadeli çözüm ve yazın teşviklerin bitmesi ile beraber işten çıkarmalar artacaktır. Bunun, muhtemelen yüksek ekonomik büyüme sağlanacak bir yılda olması ise ayrı bir sorun.
Turkey: Unemployment rate at 12.2% in January with the change in methodology…
TurkStat made the expected methodology change in unemployment rates this month and started to announce it co-periodically with Europe, using a revised calculation method and in line with ILO standards. Accordingly, the unemployment rate, which was previously announced as the average of the 3-month period, will be announced on a monthly basis from now on. Therefore, although we see slightly different data from the usual data, we observe that unemployment decreased in January compared to the new data.
In January, the unemployment rate in Turkey was realized as 12.2% compared to the same month last year’s 12.8%, with a decrease of 0.6 points. Compared to the previous month, it is observed that the adjusted unemployment rate decreased by 0.4 points. While the youth unemployment rate was 24.7%; Non-farm unemployment stood at 14.2%.
When we look at the comparable periods January 2020 – January 2021, it is seen that there is a 1.6 point decrease in the labor force participation rate between the relevant periods with adjusted data. The workforce, which was 31 million 933 thousand people in the similar period of 2020, became 31 million 567 thousand people in January 2021. Labor force participation rate decreased from 51.5% to 49.9%. Again, looking at seasonally adjusted data; While the employment rate decreased by 1.1 points compared to the same period of the previous year and became 43.8%, there was an increase of 822 thousand people in seasonally adjusted employment compared to the previous month.
Part of the decline in the official unemployment rate in January can be explained by the continuation of the economic growth achieved in 4Q20. As a result, despite the methodology change, it is obvious that the narrow-scope definition of unemployment rate of TURKSTAT is far from reflecting the real situation. In the graph, you can see the comparison of TURKSTAT’s narrow (official) unemployment rate and broader unemployment rates. Since April, the number of people who have somehow left the workforce, who are in idle employment or have no hope of working has increased significantly. The increase in the wide-ranging unemployment rates while the official unemployment rate is falling can be explained by the very high rate of exit from the labor force. As a matter of fact, when we add them all, a very high rate of 29.1% emerges. With the effect of the pandemic, the unpaid leave application and the ban on dismissal kept the official unemployment rate at low levels. It seems that the difference between narrow and wide-ranging unemployment rates is widening in terms of general trends.
While the dismissal ban and cash wage support, which have an important place among the employment incentives, were extended for another 2 months, no statement was made regarding the short-time work allowance. The general request of the sector and employer representatives is to extend the short-time work allowance, which is an important incentive. If it is not extended, a further widening of the unpaid leave application and an increase in the idle employment situation could be revealed. The President has the authority to extend employment incentives until June 2021. In fact, even if the incentives are extended, these are short-term solutions, and layoffs will increase with the end of the summer incentives. Another problem is that this would be happen probably in a year of high economic growth.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.