HSBC Türkiye’nin hayata geçirdiği ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’na bu yıl katılmaya hak kazanan start-up’lar belirlendi. Bu seneki temanın ‘İklim Eylemi’ olduğu programda, bu alana yönelik çalışmalar yapan Agcurate, Anadolu Meraları, Atık Nakit, Hagelson, Laska ve Ottan 6 aylık hızlandırma programına dahil olacak.
HSBC Türkiye tarafından hayata geçirilen ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’nın ikinci dönemine katılmaya hak kazanan start-uplar belirlendi. Sosyal fayda sağlayan start-upları hedefleyen ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Hackquarters iş birliğiyle yürütülen program kapsamında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan ‘İklim Eylemi’ne yönelik çalışmalar yapan Agcurate, Anadolu Meraları, Atık Nakit, Hagelson, Laska ve Ottan 6 aylık hızlandırma programına dahil olacak.
Programa 100’e yakın başvuru
100’e yakın start-up’ın başvurduğu program kapsamında finale kalan 10 start-up yapılan jüri toplantısında sosyal etki, inovasyon potansiyeli ve marka değeri kriterleri çerçevesinde değerlendirildi.
Program ile ‘İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji ve çözümlerin desteklenmesi, sosyal fayda odaklı start-up’ların sürdürülebilir iş modellerini büyütmesi ve Türkiye’de start-up şirketler, girişimciler, mentorlar ve yatırımcılardan oluşan güçlü bir ekosistem inşa edilmesine destek olunması amaçlanıyor.
Karbonsuz ekonomiye geçiş için sürdürülebilir iş modellerine destek
Program ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çözümler üreten start-up’ları destekleyeceklerini belirten HSBC Türkiye Kurumsal İletişim Grup Başkanı Pınar Türker Fadıllıoğlu, “İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele, dünyada değişimin hızını artıracak yeni ve radikal çözümler sunulmasını gerektiriyor. Bu nedenle, ikincisini gerçekleştirdiğimiz ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’nın bu yılki temasını ‘İklim Eylemi’ olarak belirledik. Program ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik teknoloji ve çözümlerin desteklenmesini sağlarken, start-up’ların da yarattıkları fayda açısından etkilerinin genişlemesini ve sürdürülebilir iş modellerini büyütmelerini hedefliyoruz”dedi.
Karbonsuz ekonomiye geçişe yönelik projelere finansman ve yatırım sağlamanın HSBC’nin iş öncelikleri arasında yer aldığını belirten Fadıllıoğlu “HSBC Grubu olarak iklim değişikliğe ile mücadeleye destek olmak için oluşturduğumuz planımız doğrultusunda 2030 yılına kadar sıfır karbon salımlı bir organizasyon olacağız. 2050 yılına kadar da tüm müşteri tabanımızda sıfır karbon salınımı hedefine ulaşmayı ve müşterilerimizin bu dönüşümü sağlayabilmesi için Grup olarak 750 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında finansman sağlamayı planlıyoruz. Bunu da teknoloji, doğa ve altyapı alanında inovatif iklim çözümlerini ortaya çıkararak gerçekleştireceğiz” dedi.
“Doğal ekosistemleri koruyan yenilikçi çözümlere ihtiyacımız var”
“İklim krizi etkilerini bütün ağırlığıyla göstermeye başladı. Son 10 yıl içerisinde tarihte kaydedilen en sıcak dönemi yaşarken küresel çapta binlerce doğal afete tanıklık ettik” diyen WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Bu krizle daha etkili biçimde mücadele edebilmek için karbon salımını azaltan, toprağı onaran ve doğal ekosistemleri koruyan yenilikçi çözümlere ihtiyacımız var. Bu açıdan yeni girişimlerin kritik bir rol oynadığını düşünüyoruz. Girişimciliğin, sivil toplum kuruluşlarının mücadele ettiği sorunları yenilikçi iş modelleriyle çözme amacı var. Ürettikleri çözümler, sistemi yaratıcı bir biçimde dönüştürmeyi hedefliyor. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları ve girişimciler bir bakıma birbirini tamamlayan görevler üstleniyor” değerlendirmesini yaptı.
Girişimler, hızlı büyüyebilen iş modelleriyle iklim değişikliği ile mücadele ediyor
Hackquarters Kurucu Ortak ve CEO’su Kaan Akın ise “İklim değişikliği dünyada yaşayan her canlıyı derinden etkileyen bir konu. Bu tehditle mücadelenin en etkin yolu, girişimlerin hızlı büyüyebilen iş modelleriyle bu konu üzerinde çalışması. Sürdürülebilir Büyüme Programı’nda İklim Eylemi’nin işaret ettiği problemleri çözmek için çalışan girişimlerin HSBC Türkiye ve WWF-Türkiye’nin katkılarıyla büyümelerine destek olabilmek, bu alanda atılabilecek çok güçlü bir adım. Programın hem ayakları yere basan çözümler üretmesi hem de bu alanda hala düşük olan farkındalığı daha yüksek seviyelere çıkartması için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Katılımcılar, 6 aylık hızlandırma programına dahil olacak
Program kapsamında, farklı alanlarda uzman 20 kişiden oluşan bir mentor ekibi, işletme modeli, ürün geliştirme, pazarlama, yatırımcı ilişkileri, iş geliştirme, iletişim stratejileri, markalaşma, tasarım, patent, hukuk ve grafik tasarım gibi alanlarda programa katılmaya hak kazanan 6 start-up şirketi 6 ay boyunca sürekli destekleyecek.
Start-up’lar programdan mezun olduklarında prototiplendirme ve ürün lansmanı, global bir etki yaratma, ağ oluşturma (networking), büyüme ve satış alanlarında çok kapsamlı bir eğitimden geçmiş olacaklar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.