İçişleri Bakanlığı, 22 Şubat -1 Mart’taki sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 39 bin 604 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldığını açıkladı.

Bakanlıktan bu sabah yapılan yazılı açıklamada, hafta içi 21.00 ile 05.00 saatleri arasında, hafta sonu da cuma akşamı saat 21.00’den pazartesi günü saat 05.00’e kadar uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşların büyük oranda uyum sağladığı belirtildi.

Bu yasaklar kapsamında son bir haftada toplam 39 bin 604 kişiye 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nin ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapıldı.

Hukukçuların sokağa çıkma yasağı veya maskeyle ilgili kesilen para cezalarının hukuksuz olmasına dair görüşlerinin yanı sıra farklı mahkemeler de cezaları iptal etti. Ankara, Adana ve Bolu’dan örnek mahkeme kararları da kesilen cezalar konusunda hukukçuları doğruluyor.

Hem sokağa çıkma kısıtlamasını hem de maske yasağını ihlal edenlere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi uyarınca genellikle 3 bin 180 lira ceza kesiliyor. Oysa kanuna göre para cezasının alt sınırı Vergi Usul Kanunu’na göre 789 TL.

Resmi açıklamaya göre, son bir haftada pandemi kısıtlamalarına uymadığı gerekçesiyle 39 bin 604 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gökmen Yeşil bianet’e yaptığı açıklamada, idarenin, yani polisin de Valiliğin de böyle bir ceza kesmek için yetkisi olmadığını söylemişti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın