Kamu Özel Sektör İşbirliği yöntemiyle hayata geçirilen birçok kamu yatırımı ihalesinin şeffaf olmadığı yönündeki tartışmalar üzerine değerlendirmede bulunan Türkiye İtibar Akademisi Projeler Direktörü Can Baydarol, “Gerçek şu ki, Kamu Özel Sektör İşbirliği  projelerinin ihaleleri, davet usulüne göre değil açık ihale olarak gerçekleşiyor. İhalelerin hangi usul ve esaslar dahilinde yapıldığı açık bir şekilde resmi gazete ile ulusal gazetelerde ilan ediliyor. Özetle sanılanın ve iddia edilenin aksine projelerin ihaleleri uluslararası standartlarda yapılıyor” dedi.

Türkiye İtibar Akademisi’nin Türkiye çapında bin 200 kişi ile görüşerek Kamu Özel Sektör İşbirliği (KÖİ) projelerinin kamuoyundaki algısı hakkında bir araştırma gerçekleştirdiğini hatırlatan Can Baydarol, “Sonuçlarda ihalelerin şeffaf yapılmadığına dair yanlış bir algının oluştuğunu gördük. Oysa gerçek şu ki, Kamu Özel Sektör İşbirliği modeliyle gerçekleştirilen devlet yatırımlarının ihaleleri, davet usulüne göre değil açık ihale olarak gerçekleşiyor. İhalelerin hangi usul ve esaslar dahilinde yapıldığı açık bir şekilde resmi gazete ile ulusal gazetelerde ilan ediliyor. Özetle sanılanın ve iddia edilenin aksine Kamu Özel Sektör İşbirliği ile hayata geçirilecek projelerin ihaleleri uluslararası standartlarda yapılıyor” dedi.

İhale dosyasının, ihale hazırlık sürecinde ilgili idareden herkes tarafından temin edilebildiğini söyleyen Baydarol, “İhale dosyasında, ilgili proje sözleşmesinin taslak metni de yer alır ve sözleşmede neyin yarıştırıldığı, sözleşme süresi, ücret vb detaylar burada belirtilir. İhaleye girmek için yeterli teminatı olmayan ve girmeyi düşünmeyenler de ihale dokümanını ücret ödemeksizin idarede inceleyebilir” diye konuştu.

Uluslararası kuruluşların kontrolleri çok titiz

KÖİ ihalelerinin şeffaflığı konusunda medya ve siyasi çevrelerce de kimi iddiaların dillendirildiğine dikkat çeken Baydarol, “Ülkemizde uygulanan KÖİ projeleri genelde büyük tutarlıdır ve bu büyüklükte yapılan projelerin dış yatırımcıyı ve dış finansmanı ülkeye yatırım yapmaya çekme motivasyonu yüksektir. KÖİ projelerinin çoğunluğunun uluslararası finans kuruluşları tarafından kredilendirildiği göz önüne alındığında, hem ihalede hem de işin yapılışı sırasında şirketlerin hesap verebilir, şeffaf süreçlere sahip olması büyük önem taşımaktadır ve olmazsa olmazdır. Uluslararası finans kuruluşlarının titiz kontrolleri neticesinde kredi verilebilir olarak sıfatlandırılan ülkemizdeki KÖİ projelerinin, kendi içimizde şeffaflığının tartışılması çok üzücü. Yapılan bu mesnetsiz eleştiriler neredeyse ülkeye yatırım yapılmasına karşı çıkan bir kesim olduğunu düşündürmekte” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın