Türkiye’nin dünya ticaret pazarında güçlü aktörler arasında yer almasını sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, pandemi sürecinin zorlu sürecine rağmen ihracat rakamlarıyla başarılarına yenilerini ekliyor.

Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip olan ve her geçen yılla birlikte hacmi daha da artan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ihracat rakamları beklentileri karşılamaya devam ediyor. Her iki sektörde faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli tüm firmalarla son yıllarda ağırlığı daha da artan ticaret hacmi, döviz girdisi ve istihdam sayısı, Türkiye’nin ilerleyen yıllarda dünyadaki ticaret pastasından alacağı pay için de referans oluyor. Bu bağlamda 27 Şubat tarihine dek gerçekleştirilecek olan Fashionist Online Moda ve Hazır Giyim Fuarı’nda da sektörün katma değerli ihracatına yaklaşık 500 milyon dolarlık fayda sağlanması hedefleniyor.

OTİAD, Gücünü Fashionist Online Moda ve Hazır Giyim Fuarı’nda da Gösteriyor

Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimdeki başarısına katkı sağlayanların başında gelen Osmanbey Tekstilci İş İnsanları Derneği (OTİAD) de 27 Şubat tarihine dek dört (4) dilde gerçekleştireceği Fashionist Online Moda ve Hazır Giyim Fuarı ile sektöre katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payının %5’lerde, İstanbul’un ihracatı içerisindeki payının ise %7’lerde olduğu OTİAD’ın 2020 yılındaki ihracatı 1,1 milyar olarak gerçekleşti. İhracatının %40’tan fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine yapan OTİAD’ın online ortamda gerçekleştirmekte olduğu fuar da firmalara iş hacmi fırsatı yaratıyor.

Tekstil ve Hazır Giyimde Yükseliş Pandemiye Rağmen Sürüyor

Tekstil ve hazır giyim sektörleri 2020 yılında toplamda 340 milyarlık liralık üretimi, bir milyonu aşkın istihdam sayısı ve 26 milyar dolarlık ihracat rakamı ile imalat sanayiinin lideri oldu. Pandemi koşullarına rağmen 2020 yılında verilen 16 milyar dolarlık dış ticaret fazlası da tekstil ve hazır giyimi lider sektör haline getirdi. Tekstil sektörü, entegre gücüyle Avrupa Birliği’nin ikinci büyük tedarikçisi konumunda yerini alırken dünyanın ise altıncı büyük tedarikçisi konumuna yükseldi.

Tekstil ve Hazır Giyimde Hedef Sınırlar Ötesi

Dünya ticaret hacminde %3 pay sahibi olan tekstil ve hazır giyim sektörleri, bunun yanı sıra Haziran-Ekim 2020 arasındaki süreçte de Avrupa Birliği’nin ithalattaki payını %14.8’den %17.2’ye yükseltme başarısı gösterdi. 2020 yılını 9.7 milyar dolar ihracat değerliyle kapatan tekstil sektörünün 2021 yılında ise 11 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılacağı öngörüldü. Türkiye ortalamasının yaklaşık sekiz katı daha katma değerli ihracat gerçekleştiren tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yanı sıra tasarım merkezine sahip firmaların ihracat ortalaması da Türkiye’nin ortalama ihracat fiyatının 13 kat fazlası katma değere sahip oldu. 

2020 yılında başarılarını artarak sürdüren hazır giyim sektörü, yıl içerisinde iki defa cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Beş yıl aranın ardından tüm sektörler içerisinde yeniden birinciliğe oturan hazır giyim, yaklaşık 17,2 milyar dolarla üçüncü sırada yerini aldı. Hazır giyim sektörü adına 2020 yılında göze çarpan bir başka nokta da yılın sekiz ayında ihracatın artırması oldu. 2020’nin ikinci yarısında %13 artan hazır giyim ihracatı yılın son çeyreğinde ise 51,2 milyar dolarla yeni bir rekor kırdı. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın