– Sensörler üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler veren İstanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar Ürün Sorumlusu Serhan Ahmet Çolak, sektörü değerlendirdi.
Endüstri Radyo’ya konuşan İstanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar Ürün Sorumlusu Serhan Ahmet Çolak, sektöre dair açıklamalarda bulundu. Üretimde, endüstride kullanılan makinaların bulundukları proses içerisinde yaptıkları işleri ya da parçayı algılamaları gerekiyor diyen Çolak, bu algılamayı sağlayan elektronik ya da mekanik parçalara sensör denildiğini ve çeşitlerinin olduğunu da belirtti.
İHTİYAÇLARA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR
Tek bir sensör modeli ile endüstrinin bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmasının çok da doğru olmadığını söyleyen Çolak, uygulamaya ve ihtiyaçlara göre yeni çözümler ve cevaplar sağlandığını ifade etti.
Çolak, “Elektronik, mekanik, elektromekanik yapılı olabilir. Burada çok ciddi bir ürün gamından bahsediyoruz. Buradaki farklılık tamamen ihtiyaca ve kullanılacağı yere göre değişir.” dedi.
SENSÖR İMALATI HASSAS BİR İŞ
Özellikle endüstri anlamında bir dönüşümden geçildiğini ve gelinen noktada Türkiye’deki mühendislik çalışmaları ve ürün kalitesi anlamında her geçen gün ilerleme olduğunu belirten Çolak, “Bu konuda dünya standartlarına gelmiş durumdayız. Aslında bakarsanız bugün Türkiye’de herhangi bir şey üretemeyiz demek doğru değil. Biz her şeyi yapabiliriz. Bunun için yeterli kalifiye eleman açığını kapatmış durumdayız. Ancak teknolojilere yetişmek dediğimiz zaman işte burada geçmiş yıllardan bu maratonda geride kaldığımız açığı kapatmak zorundayız. Bu sensörler için de geçerli.” dedi.
Sensörlerin genelde yarı iletken bir maddeden üretildiğini ve bugün bu malzemelerin birçok noktada kullanıldığını söyleyen Çolak, özellikle malzeme konusundaki eksikliğin henüz kapatılamadığını belirtti.
Çolak, “Sensör imalatı hassas bir iş. Çok ufak bir alanda muazzam işler yapacak bir elektronik kart ve bunu algılayacak çok küçük yapıda gerek kimyasal gerek elektronik ve mekanik yapılar oluşturmaya çalışıyorsunuz. Bu alanda çalışmalar yapıldığını görüyoruz ancak sensör boyutuna gelebilmemiz için hala biraz yolumuz var. Geçmişin açığını kapatmamız gerekiyor.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.