Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar?ın ?Balkanlar’da Nüfus Sayımları ve Kimlik Tartışması? başlıklı değerlendirme notu yayımlandı. Buna göre Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Birlik’e ilişkin yasal düzenlemeler gereğince belirli aralıklarla nüfus sayımı gerçekleştiriyor. Bu çerçevede 2011 yılı Birlik açısından bir nüfus sayımı yılı olacaktır. AB üyesi ülkeler dışında, Birlik’in aday ve potansiyel aday Batı Balkan ülkelerinin de bu yıl içinde nüfus sayımı gerçekleştirmesi gerekiyor. AB üyesi ülkelerde nüfus sayımı siyasi açıdan çok ilginç bir konu olmayabilir. Balkan ülkelerinde ise nüfus sayımı etnik kimliklere ilişkin sorunları yeniden tartışmaya açıyor.

AB ülkeleri içinden nüfus sayımına ilk başlayan ülke Bulgaristan oldu. Bulgaristan vatandaşları nüfus sayımının ilk etabında elektronik ortamda işlemleri yaptırabiliyordu. Nitekim bu yoldan yaklaşık 3 milyon kişi sayılmış oldu. İnternet ortamını tercih etmeyenler ise klasik yöntemle sayıldı. 28 Şubat’ta Bulgaristan’ın nüfus sayımı fiilen sona ermiş oldu. Bulgaristan’daki nüfus sayımın kesin olmayan ilk sonuçları, bu ülkenin nüfusunun son 10 yılda 600 bin civarında azaldığına işaret ediyor.

Batı Balkan ülkelerinin prensipte bu yılın Nisan ayında neredeyse eş anlı bir nüfus sayımı gerçekleştirmesi gerekiyordu. Ancak maddi sıkıntıları gerekçe gösteren Sırbistan, nüfus sayımını Ekim 2011’e erteledi. Arnavutluk ise 8 Mayıs 2011’de düzenlenmesi planlanan yerel seçimler için yapılan hazırlıklar yüzünden, Nisan ayında nüfus sayımını gerçekleştiremeyeceğini duyurdu. Diğer taraftan Makedonya hükümetinin iktidar ortaklarından Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI), ülkedeki siyasi durumun nüfus sayımının başka bir tarihe ertelenmesini gerektirdiğini savunuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın