Pandeminin ve doğal afetlerin ana gündem maddesi olduğu 2020 yılında, vatandaşlar hem kendilerini hem de yatırımlarını güvence altına almak için harekete geçti. TSB verilerine göre sigorta sektöründeki toplam prim üretimi bir önceki yıla göre %19,3 arttı. Türkiye’de yatırımcıların yeni gözdesi ise sigorta şubeliği oldu. 

Türkiye’de sigorta bilinci giderek artıyor, vatandaşlar gerek kendilerini gerekse yatırımlarını güvence altına almaya daha fazla özen gösteriyor. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre 2020 yılında sigorta sektöründeki toplam prim üretimi bir önceki yıla göre %19,3 artarak 82 milyar 575 milyon TL’ye ulaştı. Toplam prim üretimindeki en büyük pay sahibi %30 ile kara araçları sorumluluk branşı olurken onu %28,71 ile trafik-yeşil kart, %15,76 ile kara araçları ve kasko, %15,53 ile yangın ve doğal afetler ve %14,81 ile hastalık – sağlık branşları takip etti. Bu tablo, yatırımcıların rotasını da acentelere nazaran birçok fırsatı barındıran  sigorta şubeliğine çevirdi. Türkiye’de 4500’ü İstanbul’da olmak üzere toplam sayısı 16 bini aşan sigorta acentelerinin, şube modeliyle önümüzdeki süreçte daha da artması bekleniyor. 

Sigorta şubelerine olan ihtiyaç artacak 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sigorta Gross Genel Müdürü Abdurrahman Köse, “Türkiye’de son bir yılda artan sigortalılık oranı, ülkemizde sigortaya dair bilincin arttığının önemli bir kanıtı. Bunun tetikleyicileri arasında ise salgının ana gündem maddesi olduğu ve doğal afetlerin yoğun olarak yaşandığı zorlu bir yılı geride bırakmış olmamız yer alıyor. Mevcut tabloda ise sigorta şubelerine olan ihtiyacın önümüzdeki süreçte daha da artacağını söylemek mümkün. Nitekim bu potansiyeli gören yatırımcılar için de pusulalar sigorta şubeliğini gösteriyor” dedi. 

Şube modeliyle 20 sigorta şirketinin acentesi olunabiliyor

Sigorta sektöründe öne çıkan yatırım alanlarına da değinen Abdurrahman Köse, “Son dönemlerde sigorta sektöründeki yatırımcıların ve bu sektörde girişimci olmak isteyenlerin bir nevi franchise olarak da konumlandırabileceğimiz sigorta şubeliğine yöneldiğini görüyoruz. Bir sigorta şirketinin acentesi olmak için minimum 50 bin TL teminat tutarı ve 22 bin 500 TL’lik kuruluş masrafının yanı sıra oluşturulan her poliçeden de %22 vergi kesintisi uygulanıyor. Ancak sigorta şubeliği modelinde herhangi bir teminat tutarı olmadan, vergi kesintisi yaşanmadan 20 şirketin acentesi olunabiliyor. Sigorta şubeliği güçlü ve güvenilir şirketlerin daha fazla lokasyonda daha fazla kişinin ihtiyacını karşılamasına odaklanılıyor. Öte yandan Sigorta Gross olarak şubelerimize herhangi bir zorunlu hedef dayatması yapmıyor, yazılım, dijital reklam ve sigorta eğitimi destekleri sağlıyoruz” diye konuştu. 

Türkiyede 40 yeni sigorta şubesi açmayı hedefliyor 

Gross Sigorta olarak sigorta sektöründe girişimci olmak isteyen kişilere destek olduklarına da değinen Abdurrahman Köse, “Sigorta sektörüne yatırım yapmak isteyen kişilere hayal ettikleri iş ortamını kurmaları için yardımcı oluyoruz. Gerekli şart ve belgeleri karşılayan kişilerin başvurularını değerlendirerek şubelikler veriyor, hem ağımızı hem de sektörün ihtiyacı olan hizmetleri genişletiyoruz. Şu anda 20 sigorta şirketi ile anlaşmamız bulunuyor. Son bir yıl içinde kaydettiğimiz %200’lük büyümeyi daha da ileriye taşıyarak 2021 yılında Türkiye genelinde 40 sigorta şubesi açmayı ve sigorta bilincini Türkiye’de daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda şubelerimizi özel eğitimler ile geliştiriyor, bizimle çalışan sigorta şubelerini dijital ortamda destekliyor, internet üzerinden yeni müşteriler bulmalarını sağlıyoruz. Bu sayede Türkiye’de online şube modelini de yaygınlaştırmak istiyoruz. Türkiye’de birçok ilde Sigorta Gross Şubesi açmaya yönelik planlarımız var. Böylece, Türkiye’nin hem online hem de yüz yüze görüşme tarafında büyüyen bir sigorta acentesi olma yolunda ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın