Genellikle köpeklerle kıyaslanan kedilerin insanlara mesafeli durduğu düşünülüyor. Yeni bir çalışmaya göre, kedilerle iletişim kurmanın kolay bir yolu var…

İnsanlarla kediler arasındaki etkileşimi gözlemleyen bilim insanları, kedilere bakarken yavaşça göz kırpmanın, kedilerin insanlara yaklaşmasını sağladığını belirledi.

Kedilerle zaman geçirdiyseniz, gözlerinin kısık olduğunu ve gözlerini yavaşça kırptıklarını görmüşsünüzdür. İnsanların gülerken gözlerinin kısılmasına benzetilebilen bu ifade, bir tür kedi gülümsemesi olarak algılanıyor.

Bazı kedi sahiplerine göre bu yüz ifadesinin aynısını yaparak kedilere “arkadaş canlısı ve etkileşime açık” olduğumuzu söylememiz mümkün. Bir grup araştırmacı bu iddiayı test etmek istedi ve kedilerle çalışma yaptı.

Kediler göz kırpan insanlara yakınlık duyuyor!

Çalışma kapsamında, kediler kendilerine bakarken insanların kedilere bakarak yavaşça göz kırpması istedi. Bir kamera ile hem kedinin hem de göz kırpan kişinin kaydı alındı. Bu sonuçlar, insanlar etkileşim kurmayan kedilerin göz kırpması ile karşılaştırıldı.

Çalışmada, insanlar kendilerine yavaşça göz kırptıktan sonra kedilerin insanlara göz kırpma ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü.

İkinci bir çalışmada ise göz kırpmanın yanında kediye el de uzatıldı. İnsanlar göz kırptıktan sonra kedilerin insanların eline yaklaşma ihtimalinin de arttığı belirlendi.

Bu çalışma ile insan – kedi iletişiminde yavaşça göz kırpmanın rolü ilk kez deneysel olarak araştırılmış oldu. Kedi sahibi okuyucularımız, bu hareketin işe yarayıp yaramayacağını deneyecek misiniz?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın