İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico, yeni koalisyon hükmetinin kurulması için yürüttüğü çabaların sonuçsuz kaldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşmesinin ardından basına konuşan Fico “Bu aşamada partiler arasında hala büyük farklar var. Sonuç olarak koalisyon kurma konusunda bir istek görmedim” dedi. 

“Hızlı adımlar bekliyorum”

Görüşmenin ardından “ulusa sesleniş”te bulunan cumhurbaşkanı Matarella ise İtalya’nın bir erken seçim daha kaldıracak durumda olmadığını söylerken, başta koronavirüs salgını olmak üzere krizlere karşı somut ve hızlı yanıtlar beklediğini vurguladı. 

Hükümette en son ne oldu? 

Eski İtalya Başbakanı ve Italia Viva Partisi’nin lideri Matteo Renzi, Başbakan Guiseppe Conte’nin sağlık krizi ve takip eden ekonomik iflası yanlış yönetmekle suçladıktan sonra hükümetten çekilmiş ve 14 Ocak’ta koalisyon hükümeti dağılmıştı. 

Ülkede, 5 Yıldız Hareketi (M5S), Demokratik Parti (PD), Italia Viva (Iv) ve Özgürler ve Eşitler’den (LeU) oluşan dörtlü koalisyon dağıldıktan sonra Başbakan Giuseppe Conte istifa etti. 

Aşırı sağ partilerin oyu yükseliyor

Ülkede yapılan yakın tarihli kamuoyu yoklamalarına göre eski İçişler Bakanı Matteo Salvini’nin lideri olduğu Lig partisi, yüzde 23 oy oranıyla birinci parti olarak gözüküyor.

Hükümet ortaklarından Demokrat Parti yüzde 20 oy oranıyla ikinci sırada yer alırken aşırı sağ hareketin yükselen partisi Fdl, oy oranını yüzde 16’nın üzerine çıkardı.

2018 seçimlerinin galibi 5 Yıldız Hareketi’nin ise oy oranı yüzde 15’e geriledi.

Hükümetin dağılmasına sebep olan eski Başbakan Matteo Renzi’nin Iv partisinin ise oy oranı yüzde 3 olarak belirtiliyor.

Anket sonuçlarına göre, istifa eden Başbakan Conte’nin ise parti kurması halinde yüzde 16 destek toplayacağı olasılık dahilinde


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın