GÜNE BAŞLARKEN GELİŞMELER

ABD

ABD Ticaret Bakanlığı, 2020 yılının dördüncü çeyreğine ait gayrisafi yurt içi hasıla verisine ilişkin nihai tahminleri açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda %4, bir önceki çeyreğe göre %1,9 arttı.

Uluslararası Para Fonu, küresel mali desteğin 14 trilyon dolara ulaştığını belirterek, söz konusu desteğin toparlanma sağlam bir şekilde gerçekleşene kadar devam etmesi gerektiğini duyurdu.

AVRUPA

Avrupa Birliği, aşı tedariki konusunda AstraZeneca Plc ile yaşadığı anlaşmazlığı çözmek için gerçekleştirilen temaslarda olumlu bir sonuç elde edemedi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, COVID-19’a karşı geliştirdiği aşının AB ülkelerine tedarikinde ciddi miktarda kesinti yapacağını açıklayan AstraZeneca gibi ilaç firmalarına karşı yasal yollara başvurma seçeneğini gündeme getirdi.

İNGİLTERE

IHS Markit’e göre, İngiltere’deki üretici ve hizmet firmaları, ihracat ve tedarik zincirinde yaşanan bozulmalardan etkilendi.

TÜRKİYE

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal yılın ilk enflasyon raporu toplantısında para politikasında sıkı duruşun uzun süre süreceğini vurgularken 2021 yılında enflasyonun önce kontrol altına alınması sonra fiyat istikrarı eğilimine evrilmesi için sıkı para politikasını devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası, haftalık para banka istatistiklerine göre, geçtiğimiz hafta brüt döviz rezervleri, 2 milyar 609 milyon dolarlık artışla 50 milyar 511 milyon dolar seviyesine yükseldi.

EMTİA

Spot gümüş, Ağustos ayından bu yana en büyük artışı gerçekleştirerek %6,8’e kadar yükseldi.

ASYA

Japonya’nın mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Aralık ayında aylık bazda %2,9 olarak değişmeden kaldı. Önceki yıla kıyasla 0,7 puan arttı.

Kaynak: ALB Forex 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın