Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’nden alınan verilere göre mutasyona uğrayan Covid-19’un yeni varyantının temel belirtileri arasında tat alma ve koku alma duyuları yok, ancak öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı daha belirgin.

Bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ta keşfedilen yeni koronavirüs varyantı ile enfekte olan kişilerin semptomlarının bir parçası olarak tat ve koku kaybını bildirme olasılıkları daha düşük.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), yeni varyant için pozitif test yapan hastalarda, COVID-19’un diğer varyantlarına sahip olanlara kıyasla, bu duyulardaki kaybın “önemli ölçüde daha az yaygın” olduğunu söyledi.

Daha yaygın olan semptomlar 

Ancak, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve ateş gibi diğer semptomların yeni varyantı yakalayanlar arasında “daha yaygın” olduğunu da ekledi.

Aynı oranda kalan semptomlar

İngiltere’de koronavirüsle ilgili aylarca süren toplu bir anket yürüten kuruluş, nefes darlığı veya baş ağrısı ile ilgili bildirilen semptomlarda herhangi bir fark olduğuna dair “kanıt bulunmadığını” da sözlerine ekledi.

Bildirilme oranı daha yüksek

Ayrıca, yeni varyantı olan kişilerin semptomları olduğunu bildirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Varyant, Aralık ortasında Birleşik Krallık’ta keşfedildi ve düzinelerce ülkeyi Birleşik Krallık’tan gelen herkes için seyahat kısıtlamaları uygulamaya yöneltti. 

Bu varyant neden farklı?

Covid-19 virüsü şu an bilinmeyen sayıda çeşitli mutasyonlar geçirdi, ancak yeni varyantın öne çıkmasına sebep olan üç şey bu mutasyonda bir araya geliyor:

  • Virüsün diğer sürümlerini hızla değiştiriyor.
  • Virüsün önemli bir bölümünü etkileyen mutasyonlara sahip.
  • Bu mutasyonlardan bazılarının, virüsün hücreleri enfekte etme yeteneğini arttırdığı laboratuvar sonuçlarında görüldü.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın