Türkiye’nin en kapsamlı yiyecek-içecek eğitim merkezi olan Mutfak Sanatları Akademisi, yine bir ilke imza atıyor. Plant Factory ile yapılan işbirliği kapsamında 2020 yılında MSA Kampüsü içinde MSA Bahçe hayata geçirilirken bu bahçede dikey tarım uygulamaları yapılıyor. Kapalı alanda topraktan bağımsız yapılan bu üretimle geleceğin tarımı yapılarak geleceğin gıdası üretilirken aynı zamanda doğaya zarar vermeyen, besin değeri yüksek ürünler elde ediliyor.
Mutfak Sanatları Akademisi ve Plant Factory, 2020 yılı başında yaptıkları işbirliği ile MSA Kampüsü’nde MSA Bahçe adında bir dikey tarım üretim alanını hayata geçirdi. MSA, hayata geçirilen bu uygulamayla öğrenci ve şeflerini kapalı alanda dikey tarım ile buluştururken aynı zamanda geleceğin şehir tarımcılığı bilincini de yayıyor.
Insana ve doğaya zarar vermeyen üretim
Işbirliği kapsamında MSA Bahçe’de kapalı alanda topraktan bağımsız üretim yapılıyor. Şehir içinde üretimi mümkün kılan dikey üretimde birim alanda daha çok ürün üretilip verimlilik de artırılıyor. Bu sistemde insana ve doğaya zarar vermeyen üretim prensiplerini benimseyerek kapalı ve kontrollü ortamda, bitkileri değişen iklimden koruyarak 365 gün boyunca mevsimden bağımsız olarak sürekli üretim yapılabiliyor. İyi tarım belgesi olan, Türkak onaylı gıda analizlerinin yapıldığı, IFS belgeli, kapalı alanda ilaç kullanmadan yapılan üretim ile gıda güvenliği de en üst seviyede tutuluyor.
Minimum fire ile hasat imkanı
Geliştirilen tarım teknolojisi sayesinde veri odaklı analizlerle bitki kalitesi ve lezzeti odaklı çalışılarak insan müdahalesini en aza indiriliyor. Çimlendirmeden filizlendirmeye tüm aşamalar MSA Bahçe’de gerçekleşiyor. Su, ışık, nem, sıcaklık ve rüzgar faktörleri üretim en verimli, temiz ve sağlıklı olacak şekilde kontrol ediliyor ve minimum fire ile hasat sağlanıyor.
Yüzde 95 daha az su tüketiliyor
Plant Factory’nin geliştirdiği, MSA Bahçe’de kullanılan sirkülasyon sistemleri ile geleneksel tarım yöntemlerine göre yüzde 95 daha az su tüketilirken dünyanın en önemli problemlerinden biri olan su kaynaklarının fazla ve bilinçsiz tüketiminin önüne geçiliyor.
Besin değeri yüksek lezzetli ürünler
MSA olarak yenilikçi uygulamaları her zaman desteklediklerini belirten MSA’nın kurucusu Mehmet Aksel, MSA Kampüsü’nde Plant Factory ile birlikte hayata geçirdikleri dikey tarım örneği olan MSA Bahçe’nin verdiği ürünler konusunda olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtiyor: “MSA Bahçe’de bir süredir cool-klee-levistro-bambi-kıvırcık marul çeşitleri ile birlikte fesleğen gibi yeşil yapraklı ürünleri dikey tarımla elde ediyor ve eğitimlerimizde kullanıyoruz. Çıkan sonuçlara bakıldığında hem lezzet olarak beklentilerimizi karşıladığını hem de içerik olarak yüksek besin değerine sahip ürünler elde ettiğimizi söyleyebilirim. Günümüzde artık hem temiz hem de içerik açısından zengin gıdalarla beslenmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de neden çevreye duyarlı, geleneksel tarım yöntemlerinden sıyrılmış ve doğa dostu bir yol izlemeyelim ki dedik. Bunu sürdürülebilir bir hale getirerek hem verimli ürün alıp hem de pek çok açıdan tasarruf yapmak, kaynakları doğru bir şekilde kullanmak mümkün.”
Plant Factory kurucularından Halil Beşkardeşler, yapılan işbirliğinden mutluluk duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Plant Factory olarak gıdanın geleceğini ve dünyanın sürdürülebilirliğini önemsiyoruz ve şehir içinde gerçekleştirdiğimiz kapalı dikey tarım uygulamaları ile karbon ayak izimizi minimuma indirerek pestisit kullanmadan doğa ve insan sağlığını birlikte koruyarak üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin lezzetini ve besin değerlerini tadımlar ve analizler ile takip ediyoruz. MSA ile yapmış olduğumuz iş birliği bizim için çok büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin en iyi aşçılık okulunda eğitim veren şef ve eğitim alan şef adaylarından aldığımız yorumlar sayesinde hem MSA Bahçe’de hem de Plant Factory tesislerinde ürettiğimiz sağlıklı ve besin değeri yüksek bitkileri aynı zamanda lezzet bakımından kusursuz hale getirmeye çalışıyoruz. İşin mutfağındaki uzmanlardan aldığımız yorumlar ve yönlendirmeler sayesinde ürün çeşitliliği, mutfak trendlerini takip edebiliyor ve geleceğin tarımcılığına mutfağın profesyonelleri ile yön vermeye çalışıyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.