TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, TÜİK’in 9 ay önce, COVID-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerinin araştırılacağını açıkladığını ancak hala bir açıklama yapmadığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP’li Demirtaş; “ TÜİK tarafından 30 Nisan 2020 tarihinde, Covid-19’un iş gücü piyasalarına etkilerini araştıracağız diye açıklama yapıyor. TÜİK bu araştırma ile istihdamda olan ancak ücretli veya ücretsiz izinde olan, evden çalışmaya başlayan, çalışma saatleri değişen, salgın nedeniyle istihdamdan çıkan veya salgın nedeniyle iş aramayan kişilerin sayısının hesaplanmasının planlandığını açıklamıştır. Ancak bu açıklamanın üzerinden 9 ay geçmesine karşın  açıklanan hiçbir şey yok” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş; salgının hayatın her alanını derinden etkilediğine dikkati çekti, ”Vatandaşlarımız işsiz kaldı. Esnaf perişan halde. Yoksulluk arttı. Salgının bu derin etkileri karşısında etkili önlemler almak için elimizde somut verilerin olması gerekiyor. İşgücünde önemli bir kayıp yaşandı. Ülkemizde bunu yapacak kurum da TÜİK’tir” ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar Covid-19 salgını ile ilgili olarak herhangi bir istatistik yayınlanmamış olmasını da eleştiren Ünal Demirtaş; “Salgının ülkemizde ilk görüldüğü tarihin üzerinde 10 ay geçti. Bu kadar zamandır Türkiye İstatistik Kurumu bu konuda hiç mi araştırma yapmadı? Hiç mi veri toplamadı? “diye sordu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti:

ENFLASYON YÜKSELDİ, ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, YOKSULLUK ARTTI…

Salgın öncesinde de zaten ekonomik olarak zor durumda olan işçilerin yaşadığı mağduriyet, Covid-19 ile birlikte daha da artmıştır. Bu süreçte enflasyon yükselmiş, alım gücü düşmüş dolayısıyla yoksulluk da artmıştır. Tüm bunlar da sosyo-ekonomik olarak büyük ve derin tahribatlar yaratmaktadır. Ancak, Covid-19’un iş ve çalışma hayatında yarattığı etkilere dair istatistiksel bir çalışma yayınlanmış değildir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından “İşgücü İstatistikleri” ile “Gelir, Yaşam, Tüketim ve Yoksulluk İstatistikleri” salgın öncesi dönemde olduğu gibi aynı standartlar üzerinden yayınlanmaya devam etmektedir. Oysa çalışma hayatının salgın nedeniyle aldığı ağır darbenin tüm boyutları ile ayrıca araştırılması gerekmektedir. Özellikle dar gelirli yoksul kesim üzerindeki etkilerin anlaşılabilmesi, bu etkilerin de ortadan kaldırılabilmesi için alınacak önlemler açısından durumun öncelikle bütün yönleri ile tespit edilmesi gerekmektedir. Covid-19 sürecinin başlarında, salgının iş ve çalışma hayatında derin etkiler bırakacağı ve yaratacağı olumsuzluklarla ilgili olarak Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklamada İLO, işletmelerin tam veya kısmi olarak kapanmasının dünyadaki iş gücünün yüzde 81’ini etkileyeceği, 2.7 milyar çalışanın bundan etkileneceği uyarısında bulunmuştur. Bu durumda her ülkenin, küresel bu salgın karşısında kendisini koruyabilmesi ve iş ve çalışma hayatında alacağı tedbirleri belirleyebilmesi açısından Covid-19’un çalışma hayatına etkilerini ayrıca araştırması bu konudaki istatistiki verileri ortaya koyması gerekmektedir. Nitekim Avrupa İstatistik Ofisi ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından bu doğrultuda çalışmalar yapılarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

ILO, PANDEMİNİN BAŞINDA UYARDI!

Öncelikle, salgının bulaşmasının engellenmesi için alınan tedbirler nedeniyle çalışma hayatı yavaşlatılmıştır. Pek çok iş yeri kapatılmıştır. Bu iş yerlerinde çalışan işçiler çok düşük olan kısa çalışma ödeneği ve nakdi yardım ücretine mahkûm edilmiştir. İşten çıkarma yasağı getirilmiş ancak 4857 sayılı Kanunun 25’inci maddesinin 2’inci bendindeki, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” düzenlemesi işten çıkarma yasağının istisnası olarak düzenlenmiştir. İşverenler bu istisnayı bu genel uygulama haline getirerek işçileri işten çıkarmaya devam etmişlerdir. TÜİK’in 11 Ocak 2021 tarihinde yayınladığı İşgücü İstatistiklerine göre işsiz sayısı 4 milyon 500 bin, işsizlik oranı ise yüzde 12,7 olarak açıklanmıştır. Oysa geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27’ye, işsiz sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumdadır. Sadece bu rakamlar bile aslında ülkemizde Covid-19’un, iş ve çalışma hayatında yarattığı etkinin göstergesidir.

COVİD-19’UN HER ALANA ETKİSİ ARAŞTIRILMALI

Dünyada ve Türkiye’de, olağanüstü bir süreç yaşandığını söyleyen CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş; “Salgın sağlıktan sanayiye, eğitimden ticarete   pek çok alanı etkiledi. Bu etkilerin de tamamının araştırılması gerekiyor. TÜİK bu konuyu şimdi araştırmayacaksa, ne zaman araştıracak?” diye sordu.

Ünal Demirtaş önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından 30.04.2020 tarihinde, “Türkiye İstatistik Kurumunda Alınan Koronavirüs Tedbirleri” başlığı ile yayınlanan açıklamada, Covid-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerinin ölçülmesi için soru setinden oluşan modül ekleneceği, istihdamda olan ancak ücretli veya ücretsiz izinde olan, evden çalışmaya başlayan, çalışma saatleri değişen, salgın nedeniyle istihdamdan çıkan veya salgın nedeniyle iş aramayan kişilerin sayısının hesaplanacağı ifade edilmiştir. Açıklamada belirtilen Hanehalkı İşgücü Anketi’ne, Covid-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerinin ölçülmesi için soru setinden oluşan modül eklenmiş midir?

2)Eğer Hanehalkı İşgücü Anketi’ne, Covid-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerinin ölçülmesi için soru setinden oluşan modül eklendiyse, toplanan veriler ne zaman açıklanacaktır?

3)Eğer Covid-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerinin ölçülmesi için soru setinden oluşan modül eklenmediyse bunun sebebi nedir?

4)TÜİK tarafından, Covid-19’un ekonomi, sanayi, eğitim, yaşam, gelir, yoksulluk ve sağlık gibi alanlara etkisinin ölçülebilmesi amacı ile veri toplanmış mıdır?

5)Eğer TÜİK tarafından veri toplanmışsa; -her biri ayrı ayrı belirtilmek üzere- hangi alanlarda, hangi kurumlarda,  ne gibi veriler toplanmıştır? Bu verilere dayanarak bir istatistik oluşturulmuş mudur? Eğer istatistik oluşturulduysa, bu çalışma kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

6)Eğer Covid-19’un etkileri ile ilgili bir çalışma yapılmadıysa bunun nedeni nedir? Görevi; ekonomi, sosyal konular, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamak olan Türkiye İstatistik Kurumu bu araştırmayı şimdi yapmayacaksa ne zaman yapacaktır?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın