NASA Türkiye’deki kuraklığa ilişkin raporunda “Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu” dedi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınlayarak ülkedeki yer altı su seviyelerinin ortalamanın altına düştüğü uyarısında bulundu.
Yapılan paylaşımda söz konusu haritanın Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 tarihinde kaydedildiği belirtildi.
“Mahsul üretimi tehlikede”
Raporda , “2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir” denildi.
Mevcut durumun 2019 yılındaki yağış azlığı nedeniyle ortaya çıktığı, 2020’nin ise son 5 yılın en kurak yılı olduğu belirtildi. Konya Ovası’ndaki kuraklığa da değinilen raporda şu ifadeler yer aldı:
“Konya Ovası’nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış gördü. Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu.”
“Kalıcı yağmur gerekiyor”
Tahminlere göre 2021 Ocak ayının ikinci yarısında daha fazla yağmur beklendiği belirtilen raporda “Ancak su seviyelerini rahat hacimlere çıkarmak için uzun ve kalıcı yağmur gerekecek” ifadeleri kullanıldı.
Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kentteki suyun azlığına dair yaptığı açıklamaya da değinilerek, “Ankara Belediye Başkanı, devam eden yağmur eksikliğinin yazın önemli bir kıtlığa neden olabileceği konusunda uyardı” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’de kuraklık
Türkiye son yılların en kurak kışını geçirirken birçok kentte sıcaklık rekoru kırıldı. Ülke genelinde baraj ve doğal oluşum göllerde sular gözle görülür şekilde azaldı.
CHP’nin raporuna göre, 2020 sonbahar mevsiminde alansal yağışlara bakıldığında 81 ilin tamamında normalin altında yağış oldu.Batı Ege, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Amasya-Tokat çevresinden başlayarak İç Anadolu bölgelerine normalden yüzde 60-80 oranında daha az yağış düştü.
Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Ayrıca, Türkiye nüfusunun 2030’da 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor. Bu öngörüler, Türkiye’nin “su fakiri” olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.