TMMOB, Kanal İstanbul’a karşı açılan davada belirlenen bilirkişi heyetine, tarafsız ve objektif olamayacakları gerekçesiyle dilekçe ile itiraz etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kanal İstanbul Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı İptal Davası için belirlenen bilirkişilerin tarafsız ve objektif olmadığına dikkat çekerek dilekçe ile itirazda bulundu.

Davanın görüldüğü İstanbul 10. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz dilekçesi veren TMMOB, mahkemenin belirlediği 15 kişilik heyette, iktidara yakınlığıyla bilinen, siyanüre evet diyen, öğrenciyi tehdit ettiği iddia edilen akademisyenler bulunduğunu vurguladı.

TMMOB dilekçesinde, heyetin, Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu için danışmanlık hizmeti sunan İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi kadrosunda bulunan öğretim üyelerinden tayin edilmesine de dikkat çekti.

“Görevden alınmalılar”

Mahkemenin bilirkişinin tarafsızlığını sağlamak adına gerekli tedbirleri alması zorunluluğu olduğuna dikkat çekilen dilekçede, “Açıklanan sebepler bakımından seçilen bilirkişilerin tarafsız bir rapor tanzim edemeyecekleri görüldüğünden; belirtilen bilirkişilerin öncelikle bu nedenle görevden alınmaları ve yerlerine yeni bilirkişi görevlendirmelerinin yapılması gerekmektedir” denildi.

Proje görüşünü açıklayanlar var

Ek olarak heyette yer alan bazı isimlerin daha evvel yürütmüş oldukları bilirkişilik faaliyetlerinde bilimsel ve teknik esasları hiçe sayan, kamu yararını ve çevre hukukunun temel ilkesi olan “koruma ve kullanma dengesi”ni göz ardı eden, objektiflikten uzak, ortaya çıkacak tahribat pahasına proje lehine hazırlamış oldukları raporlar dolayısıyla tarafsız olamayacakları ifade edildi.

Bilirkişi heyetinde yer alan Prof. Dr. Abdullah Karahan ile Doç. Dr. Halit Özen’in de dava konusu projeye ilişkin görüşlerini açıklayarak tarafsızlıklarını kaybettikleri belirtildi.

Heyetteki isimler

Gökay Başcan’ın BirGün’de yayımlanan 19 Aralık tarihli haberine göre bilirkişi heyetindeki isimlerle ilgili bilgiler şöyle:

* Öğrencilere, üniversitenin açılış haftasında “Eylemlere katılmayın, ceza alırsınız” tehdidinde bulunan İTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan.

* Siyanürle altın çıkarmanın sakıncasız olduğunu ileri süren raporda imzası bulunan Prof. Dr. Süleyman Övez. Övez, daha önce de 3. Havalimanı’na yapılan itirazda da bilirkişi seçilmişti.

* AYM’nin barış akademisyenlerine yönelik hak ihlali kararı sonrası “1071 akademisyen” imzasıyla yayımlanan bildiride yer alan, iktidara yakın akademisyenler de bilirkişi heyetinde. Bunlar şöyle; Prof. Dr. İsmail TorözProf. Dr. Ali Osman AtahanProf. Dr. Mustafa Yanalak ve Doç. Dr. Şenel Özdamar.

Heyetin tamamı ise şöyle:

Prof. Dr. Süleyman ÖVEZ (Biyolog, Deniz Kirliliği), Prof. Dr. İsmail TORÖZ (Su, Atık Su, Gürültü), Prof. Dr. Kadir ALP (Hava Kirliliği), Prof. Dr. Ali Osman ATAHAN (Trafik), Prof. Dr. Cengiz KUZU (Patlamalı Kazılar), Prof. Dr. Mustafa YANALAK (Arazi), Prof. Dr. Şevkiye Şence TÜRK (Şehir ve Bölge Planlama), Prof. Dr. Hayrullah AĞAÇÇIOĞLU (Hidroloji, Su Yapıları), Prof. Dr. Hüseyin Barış TECİMEN (Ormancılık, Orman Ekolojisi, Bitki Beslenme), Prof. Dr. Abdullah KARAHAN (Jeofizik), Prof. Dr. Necmi KARUL (Arkeolog), Prof. Dr. Mustafa Sait YAZGAN (Ziraat), Doç. Dr. Şenel ÖZDAMAR (Jeoloji), Doç. Dr. Hüsne ALTIOK (Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Fiziksel Oşinografi), Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL (Deniz Biyoloji Anabilim Dalı).

Ne olmuştu?

Kanal İstanbul projesi için hazırlanan ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunduktan sonra 23 Aralık 2019’da askıya çıkarılmış ve kamuoyunun görüşlerine açılmıştı.

Raporun askıda olduğu 10 gün boyunca projenin iptalini isteyen yurttaşlar, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluşturarak itiraz dilekçelerini verdi.

Ancak 17 Ocak’ta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul ÇED Raporu’nu onayladıklarını bildirdi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu,17 Şubat 2020’ye kadar olan itiraz süresi içerisinde ÇED olumlu kararına karşı dava açtı. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın