Gayrimenkul ve inşaat sektörü 2020’de pandemiye rağmen iç piyasada rekor satışlara, yabancıya satışta giderek yükselen ve istikrarlı ilerleyen talep artışına sahne oldu. Pandemi, sadece 2 aylık bir belirsizlik dönemi yarattı. Faizleri yüzde 1’in altına indirerek vadeleri uzatan konut destek paketiyle hazirandan itibaren yüzde 200’leri aşan satış oranlarını gördük. Kredili satışlarda zirveyi gördük. Pandemi nedeniyle bir süre yatırıma çekimser yaklaşan yabancı yatırımcılar, güveni sektörümüzde buldu. Bu dönemde sektörde başlattığımız dijital açılım dönemi ve online tapu hizmeti ile yatırımcılar kolaylıkla ülkemizden konut satın alabildiler. Sunduğumuz yabancıya vatandaşlık hakkı bu dönemde daha da işler hale geldi. Çünkü pandemi karşısında dünyada izole ve güvenli yaşam ihtiyacı oluştu. Coğrafi konumu, dinamik nüfusu, yüksek yatırım potansiyeli nedeniyle Türkiye’ye yatırım, daha da cazip hale geldi. Yükselen döviz fiyatlarıyla da tam anlamıyla bir yatırım iklimi oluştu. Bu yıl yabancıya satışlarda miktar olarak artış yaşarken aynı zamanda talep aldığımız ülke sayısını daha da genişlettik. Avrupa, Amerika, Kanada ve Orta Asya ülkelerinden de ciddi talepler almaya başladık.
Açıklanan 2020 rakamlarına göre, yeni bir rekorla karşı karşıyayız. Zaten 11 ayındaki rakamlarla 2018 ve 2019 yılının üstüne çıkmayı başarmıştık. Aralık rakamlarıyla da 2017 rekorunu kırdık. Yılı, 2019’a göre yüzde 11,2 artışla 1 milyon 499 bin 316 milyon adetlik satış rakamıyla kapatmayı başardık. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, yılın 11 ayında 456 milyar TL’yi aşan satış geliri elde ettik. Bu rakam 2019’un tamamında 389 milyar TL civarındaydı. Aynı dönem içinde 2 milyon 464 bin gayrimenkul el değiştirdi. İstihdamda da son derece başarılı gelişmeler yaşadık. Kasım ayında yarattığımız 1.7 milyonluk istihdamla en çok istihdam sağlayan sektör olduk.
Oldukça başarılı sonuçlar aldığımız 2020 yılı, kendi öz kaynakları olmayan zor durumdaki borçlu şirketler açısından zorlu bir yıl oldu. Çok sayıda firma sektörümüzden çekilmek zorunda kaldı. Pandemi, sermayenin gücünü tekrar hatırlattı. Öz sermayesi güçlü şirketler, 2021’de ana aktör olacak. Sektörümüzde oluşan yeni konut ihtiyacı, bu şirketler tarafından karşılanacak. 2020 yılında artan döviz fiyatları nedeniyle emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisini fiyatlara yansıtmadık. Ancak 2021 yılında fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi. Yeni dönemde inşaatlarda yerli malı kullanımına yönelik büyük adımlar atılacağını düşünüyoruz. Yeni döneme elbette pandemiyle birlikte değişen dünya düzeni yön verecek. Hükümetin iç piyasaya yönelik alacağı önlemler ve vereceği destekler piyasadaki gidişatı tanımlayacak. Yeni dönemde finansal kaynak kullanımının çeşitlenmesine yönelik yeni girişimler bekliyoruz. Konutta izole yaşam aratışlarıyla yeniş projeler de şekil değiştirecek. Daha butik, bol yeşil alana sahip, bahçeli, geniş balkonlu, hem işi hem de yaşamın tüm ihtiyaçlarını içinde barındıran yapılarla karşılaşacağız. Çok katlı oluşumların yerini yatay mimari alacak. 2020’de sergilediğimiz üstün başarı 2021’i de etkisine alacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.