CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, çocuklarını okul öncesi özel eğitim kurumlarına yazdıran velilerin yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. 3-6 yaş aralığında olan çocukların internet üzerinden eğitim alabilecek bir yaş olgunluğuna sahip olmadığına dikkat çeken CHP’li Demirtaş: “ 3-6 yaş aralığında çocukları bulunan veliler özel okulların hiçbir hizmetinden yararlanmadığı halde ödemelerini yapmak zorunda kalmaktadırlar” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti:

VELİLER, BAKANLIĞIN AÇIKLAMASINA GÜVENDİ…

“Covid-19 salgının ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren, pek çok alanda büyük sorunlar ortaya çıkmıştır. En fazla sorun yaşanan alanlardan biri de  “eğitim” olmuştur. Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının 11 Mart 2020 tarihinde görüldüğü açıklanmış, 16 Mart 2020 tarihinde ise okullar tatil edilmiştir. 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı, yüz yüze eğitime geçilemeden sona ermiştir. Yaz aylarının başından itibaren Bakanlığınız tarafından 31 Ağustos tarihinde okulların açılacağı ve yüz yüze eğitim başlayacağı açıklamaları yapılmıştır. Bakanlığınızın yaptığı bu açıklamaya güvenerek pek çok veli çocuklarını özel okullara kaydettirmiştir.

SAĞLIKLI YAŞAM HAKKI BÜTÜN HAKLARIN ÜZERİNDEDİR

 Covid-19 salgın süreci henüz sonlanmadığı gibi ülkemizde ve dünya da tüm hızıyla devam etmektedir. Bakanlığınız 28.12.2020 tarihi itibarıyla Covid-19 salgını nedeniyle  yüz yüze eğitime verilen ara, 15 Şubat 2021’e kadar tekrar ertelenmiştir.  Bu koşullar altında Covid-19 salgınının ne zamana kadar devam edeceği ve çocuklarımızın tekrar güvenli bir şekilde yüz yüze ne zaman eğitime başlayacağı belli değildir. Covid-19 salgının bu gün itibarıyla geldiği aşama değerlendirildiğinde, 2020-2021 eğitim yılında, çocuklarımızın “sağlık güvenliğinin %100 sağlanabildiği” yüz yüze eğitim sürecinin başlamasının çok düşük bir ihtimal olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu süreçte birçok veli özellikle 3-6 yaş aralığındaki çocuklarının sağlığını ve hayatlarını  “yüz yüze eğitimden” çok daha önemli olduğunu düşünerek kısmen yüz yüze eğitim yapan okul öncesi eğitim kurumlarına göndermemiştir. Öte yandan iyileşilse bile, vücutta kalıcı hasarlar bırakabilen ve hatta insanların yaşamını yitirmesine kadar ağır sonuçları olan  Covid-19 salgını tam olarak sonuçlanmadan, bir veliyi ve özellikle 3- 6 yaş aralığındaki bir çocuğunu  yüz yüze eğitim alınmasına  zorlamak da “ hem Anayasaya, hem de temel insan haklarına” aykırıdır. “Sağlıklı Yaşam Hakkı”  bütün hakların üstündedir.

3-6 YAŞ GRUBU ON LİNE EĞİTİMDEN YARARLANAMIYOR

Çocuklarını okul öncesi eğitim kurumlarına yazdıran veliler açısından çok büyük sorunlar yaşanmaktadır. 3-6 yaş aralığında olup internet üzerinden eğitim alabilecek bir yaş olgunluğuna sahip olmayan okul öncesi eğitim düzeyindeki çocuklar internet üzerinde sunulan olanaklardan da hiçbir şekilde yararlanamamaktadırlar. Kaldı ki internet üzerinden eğitiminin 3-6 yaşındaki bir çocuğa da ne kadar yararı olacağı da son derece tartışmalı bir durumdur. Özellikle özel eğitim kurumlarının okul öncesi düzeyinde kayıtlı olduğu halde okula gitmeyen öğrenci velileri açısından daha da sorunlu bir tablo ortaya çıkmaktadır. 11 bin 845 okul öncesi eğitim kurumunda (resmi ve özel) kayıtlı toplam 1 milyon 629 bin 720 çocuğumuz bulunmaktadır. Bu çocuklarımızdan 289 bin 213’ü özel okul öncesi eğitim kurumlarına (5 bin 655) devam etmektedir. Velileri ile birlikte hesaplandığında yaklaşık 1 milyon kişinin okul öncesi eğitim ile ilintili olduğu görülmektedir.

VELİLER, KAYIT SİLME İLE TEHDİT EDİLİYOR

Öte yandan birçok veli çocuklarını, bankalardan çektikleri kredilerle ve büyük ekonomik fedakarlıklarla özel okullarda okutmaktadırlar. Ancak Covid-19 salgını sürecinde sağlıklı ve güvenilir bir eğitim ortamı sağlanamaması ve Bakanlığınızca da çocuklarımızın sağlığı düşünülerek yüz yüze eğitimin ertelenmesi nedeniyle, 3-6 yaş aralığında bulunan veliler özel okulların hiçbir hizmetinden yararlanmadığı halde özel okulların ödemelerini yapmak zorunda kalmaktadırlar. On-line eğitime uygun olmayan 3-6 yaş grubunda kreşe ve anaokuluna kayıt olan çocukların velileri, almadıkları eğitimin ücretini ödemek zorunda kalmaktadırlar. Özel eğitim kurumları ise bu konuda velilere hiçbir kolaylık sağlamamakta ve maddi külfeti paylaşmak konusunda hiçbir adım atmamakta ve çözüme yanaşmamaktadırlar. Veliler, bu ödememeleri yapmamaları halinde ise çocukların kayıtlarının silineceği tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. 

MALİ YÜK VELİ İLE OKUL ARASINDA PAYLAŞILMALI

Covid-19 salgını ile ortaya çıkan bu olağanüstü süreç elbette herkes açısından ekonomik olarak pek çok zorluğu beraberinde getirmiştir. Dünya üzerinde 100 yılda bir görülen ve kimin üzerinde ne tür bir etki yarattığı bilinmeyen ve “insanların ölümüne ya da malul kalmasına” yol açan Covid-19 salgını nedeniyle ortada bir “mücbir sebep” vardır.  Ancak mücbir sebep olan Covid-19 salgının tüm mali yükünü velilere yüklenmesi de son derece yanlıştır.  Ayrıca bu durum  “Tüketici Haklarına” ve “Borçlar Hukukunun Temel İlkelerine” aykırıdır. Covid-19 salgınının mali yükünün veli ile okul arasında paylaşılması ve herkesin daha az zarar göreceği adaletli bir çözümün bulunması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak bir adım atması gerekmektedir. Bu durumda Bakanlığınızca yapılması gereken, Covid-19 salgının mali yükünün tamamını veliler üzerinde bırakmak değil, bu mali yükün eğitim kurumu ve veliler arasında adilane bir şekilde paylaşılması için çözüm üretmektir.

2020-2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İÇİN KAYIT DONDURMA HAKKI TANINACAK MI?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

  1. Önergenin cevaplandığı tarih itibarıyla ülkemizde 3-6 yaş aralığı için kreş ve ana sınıfı eğitimi veren özel okul sayısı kaçtır?
  2. Önergenin cevaplandığı tarih itibarıyla, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 3-6 yaş aralığında okul öncesi eğitim düzeyinde, özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı kaçtır?
  3. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, özel öğretim kurumlarında ana sınıfı düzeyinde kaç öğrenci yüz yüze eğitim almıştır?
  4. Covid-19 salgını nedeniyle ortada bir “mücbir sebep” olduğu da gözetilerek, 3-6 yaş aralığı öğrencilerde 2020-2021 eğitim- öğretim yılı için Covid-19 salgının mali yükünün eğitim kurumu ve veliler arasında adilane bir şekilde paylaşılması için bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu soruna ne gibi bir çözüm bulmayı düşünmektesiniz? 
  5. Özel öğretim kurumlarındaki 3-6 Yaş aralığında olan öğrencilere 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için kayıt dondurma hakkı tanımayı düşünmekte misiniz?

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın