Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, son günlerin gündemdeki konusu Whatsapp güncellemesine ilişkin olarak konunun ulusal güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekti. Demir, ABD’nin CAATSA yaptırımları ve S-400’e ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Savunma Sanayii Başkanı Demir, 2020 Değerlendirme ve 2021 Hedefler Toplantısı’nda konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Bayraktar TB2 ve ANKA silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) dost ve kardeş ülkelerin de kullandığı en önemli sistemler arasında olduğunu belirterek, “Çeşitli sınıflarda kullandığımız İHA’larımıza ek olarak geçtiğimiz yıl, kamikaze mini İHA KARGU-2 ve silahlı mini/mikro İHA SONGAR’ı da güvenlik güçlerimiz ilk kez kullanmaya başladı. İHA alanındaki bu çalışmalar dünyada bizi bu alanda ilk 3-4 ülke arasına yani bir anlamda lider sınıfına yükseltti.” dedi. Demir, 2021’de AKINCI taarruzi insansız hava aracının (TİHA) ilk teslimatlarını yapacaklarını belirterek “ATAK helikopterlerinin gelişmişi Faz-2 versiyonun ilk teslimatlarına başlayacağız” şeklinde konuştu.
Son günlerin sıcak konusu Whatsapp güncellemesiyle ilgili Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de açıklamalarda bulundu.
Demir Whatsapp konusunun bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu belirtirken Ulak sisteminin yaygın kullanımını önemsediklerini belirtti. Demir, konuyla ilgili olarak “(Whatsapp) Bu konu bir ulusal güvenlik sorunu. Kurumlarla birlikte çalışmalıyız. Ulak sisteminni yaygın kullanımını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Whatsapp’ın güncelleme duyurusunu takiben Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’tan da açıklamalar gelmişti.
Veri mahremiyeti açısından AB ve diğer ülkeler ayrımının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Koç, “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde de belirttiğimiz gibi yabancı menşeli uygulamalar, veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor. Yabancı menşeli muadillerinden çok daha fazlası, BiP ve Dedi gibi milli ürünlerimizde var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Rekabet Kurulu da resen başlattığı soruşturmayla Whatsapp’ın Facebook ile veri paylaşma zorunluluğunu durdurmuştu.
“İlave kararlar alınmazsa CAATSA ile ilgili bir risk görmüyoruz”
Demir, ABD’nin CAATSA yaptırımlarına ilişkin olarak da ilave kararlar alınmadığı sürece risk görmüyoruz dedi. Demir, “İsteseydik S-400’de ikinci sistem bugün gelirdi, ortak üretimi ve teknoloji transferini önemsiyoruz. S-400’ler kullanıma hazır ancak ihtiyaç olursa kullanılır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.