Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek gerektiğini yılladır çok farklı platformda defalarca dile getirdiklerini kaydetti. Bunun öncelikle ticari ilişkiler boyutu olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin gelişimi için Avrupa Birliği pazarına entegre olmanın Türkiye’ye çok şeyler kattığını, Türkiye’nin elde ettiği sanayileşme tecrübesi ile bugün, bölgenin önemli bir iktisadi aktör haline geldiğini anlattı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ihracatının çeşitlenmesinin çok iyi ve sağlıklı bir süreç olduğunu dile getirerek, özellikle Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’ya, Orta Asya’ya daha fazla mal satıyor olmanın, Türkiye’nin kendi içindeki gelişen, yeni sanayileşen bölgeleri için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.
Bugün Türkiye’nin bulunduğu noktadan, daha ileri bir noktaya gitmek, orta gelirli bir ekonomiden, yüksek gelirli bir ekonomi haline gelmek istiyorsa, yeni şeyler yapılması gerektiğini vurgulayarak, bunun da yolunun Türkiye’nin, daha teknoloji ağırlıklı pazarlardaki varlığını güçlendirmekten geçtiğini ifade etti.
?Amerika piyasasında yokuz?
Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği’nin Türkiye için her zaman önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bugün, 14,7 trilyon ABD Doları ile dünyanın en büyük ekonomisi ve teknolojik olarak en güçlü temel üzerinde inşa edilen Amerika piyasasında, neredeyse hiç yokuz. ABD’nin 2010 yılı ithalatı yaklaşık 1,9 trilyon dolar civarındadır. Türkiye’nin 2010 yılı toplam ihracatı 113 milyar dolar. ABD’ye ihracatımız ise sadece 3,7 milyar dolar. Yani, 1,9 trilyon dolarlık ithalat içinde Türkiye?nin payı sadece 3,7 milyar dolar. Bu, binde 2 civarındadır.
Türkiye’nin ihracatında, ABD maalesef ilk 5 ülke arasında yer almıyor. Türkiye ise ABD’nin ithalatında 46 ncı sırada. Bu durumu değiştirmemiz gerekiyor. Bunu basit bir dış ticaret stratejisi, zengin bir pazara erişim meselesi olarak ele almak son derece yanlış olur. Amerika pazarında varlık göstermek, Türkiye’nin gelişim meselesidir, gelecek meselesidir. Ben bu konuya artık böyle yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Meyve sebze ihracatı yanında, sanayi ürünü satarak, teknoloji ürünü satarak bunu başarabileceğimize inanıyorum.”
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’ye daha dinamik, daha yaratıcı ve daha kapsamlı mekanizmalar gerektiğini dile getirerek, ”Bugün, ABD’ye Türkiye’den mal satması imkânsız olarak görülen bir girişimcinin de ABD?li bir şirketle ortak teknoloji geliştirebilecek bir firmanın da bu mekanizmalardan faydalanabilir olması gerekiyor” dedi.
M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin iktisadi ve ticari boyutunun, aslında kamuoyunun ilişkilere bakışını doğrudan etkilediğine işaret eti.
Bugün oluşturdukları yeni yapının adının ”Yeni Başlangıç için Ortaklar-Türkiye” olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu proje ile Türkiye-ABD ilişkilerinin iktisadi ve insani boyutunu geliştirmek için, bugüne kadar iki ülke arasında kurulmuş olan mekanizmalardan farklı bir yapı kurduklarını anlattı.
Hisarcıklıoğlu, bu yeni yapının çok güçlü ABD kanadı olduğunu belirterek, ”ABD kanadında, bu girişimin liderliği, Dışişleri Eski Bakanın Madeline Albright tarafından yürütülüyor. Yine, hepimizin yakından tanıdığı sayın Muhtar Kent’de bu girişimin liderleri arasında. ABD’nin dünya ölçeğinde faaliyet gösteren ticari işletmeleri; sivil toplum kuruluşları ve akademik çevreleri vardır. Aynı şekilde yaygın, temsil gücü yüksek bir Türkiye Kanadı da vardır” dedi.
Odaklanılacak hususlar
Hisarcıklıoğlu, oluşturduğumuz yeni yapının vizyonu doğrultusunda odaklanacakları hususları şöyle kaydetti:
”Bu yapı ile birlikte iş dünyasına sağlanan destek hizmetlerinin geliştirilmesi ve finansa ulaşım konularında işbirliği tesis ederek, Türkiye’de kadın ve genç girişimciliğinin gelişmesine katkı sağlamak. Yerel laboratuarların üniversitelerin ve inovasyonu geliştirecek diğer kurumların desteklenmesi suretiyle, bilim ve teknoloji alanında işbirliği fırsatları oluşturmak.
Başta mesleki eğitim olmak üzere, eğitim araçlarına erişimi kolaylaştıracak ve insanlara beceri kazandıracak alanlarda birlikte çalışmak. İnsanlar arasındaki iletişim bağlarının, anlayışın ve insandan insana bağların geliştirilmesine dönük değişim programları uygulamak.”
Hisarcıklıoğlu, bu platformdaki projelerden birisi ile Türk ve Amerikan risk sermayedarları ve melek yatırımcılar arasında netvorking ağı kurulacağını dile getirdi.
Platform üyeleri…
”Yeni Bir başlangıç için Ortaklar-Türkiye” platformu Yürütme Kurulu aralarında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cisco Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Deniz Sungurlu, Intel Türkiye Kurumsal sosyal Sorumluluk Yöneticisi Melih Gezer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Guler Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, Kayseri Sanayi Odası Başkan Mustafa Boydak, TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan’ın yer aldığı geniş bir işadamı, sektör temsilcileri ve öğretim üyelerinden oluşuyor.
Projeler
Platformda ilk etapta uygulanacak projeler arasında; Alword Türkiye 25, Türk ve Amerikan Risk Sermayedarları ve Melek Yatırımcılar Arasında Networking Projesi, Üniversitelerde Girişimciliğin Geliştirilmesi, Kadınlar için Bilişimde Genç hareket ile ”Heritage as Bridge” yer alıyor.
Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar – Türkiye Yürütme Kurulu üyeleri
Başkan
M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU -Başkan, TOBB
Başkan yardımcıları:
Deniz SUNGURLU. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi, Cisco Türkiye
Melih GEZER – Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi, Intel Türkiye
Üyeler
Guler SABANCI, Yönetim Kurulu Başkanı, Sabanci Holding
Umit BOYNER, Yönetim Kurulu Başkanı, TUSIAD
Ömer Cihad VARDAN, Başkan, MÜSİAD
Mehmet Ata CEYLAN, Yönetim Kurulu Üyesi, TUSKON
Mustafa BOYDAK, Yönetim Kurulu Başkanı, Kayseri Sanayi Odası
Galip ENSARIOĞLU, Yönetim Kurulu Başkanı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası
Ayhan ZEYTINOĞLU, Yönetim Kurulu Başkanı, Kocaeli Sanayi Odası & Yönetim Kurulu Üyesi, TACCI
Aynur BEKTAS, Başkan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu
Ali SABANCI, Başkan, TOBB Genç Girişimciler Kurulu
Galya FRAYMAN MOLINAS, Başkan, Coca-Cola Türkiye
İmam ALTINBAŞ, Yönetim Kurulu Başkanı, Altınbas Holding
Kudret ÖNEN, Başkan, Koc Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu & Başkan, TOBB Otomotiv Sanayi Sektör Meclisi
Turgut GÜRSOY, Başkan, TUBISAD
Prof. Dr. Ahmet ACAR, Rektör, ODTÜ
Prof. Dr. Güven SAK, Direktör, TEPAV
Sezai HAZIR, Başkan, Gençlik için HABITAT Derneği
Cemal AKYEL, Genel Müdür Yardımcısı, Microsoft Türkiye
Özcan TAHİNCİOĞLU, Yönetim Kurulu Başkanı, Endeavor Türkiye
Murat YETKIN, Yazar, Radikal Gazetesi
Mete ÇAKMAKÇI, Genel sekreter, TTGV
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.