Küresel muhasebe ve finans meslek kuruluşu ACCA (Fermanlı Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği), İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü’nün 50. yıl dönümü kapsamında ‘’2020’li Yıllarda Finans ve Muhasebe Kariyeri ve Yeni Dijital Beceriler’’ isimli bir webinar gerçekleştirdi.
Webinar’da gerçekleştirdiği konuşmada 2020’li yılların muhasebe ve finans profesyonellerine yeni fırsatlar yaratacağına dikkat çeken ACCA Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz, önümüzdeki 10 yılda sektör profesyonellerinin yeni nesil programlama, veri yönetimi, öğrenme-kavrama, kural tabanlı yazılımlar, merkezi olmayan teknolojiler gibi yeni dijital teknolojileri benimseme oranının yüzde 90’a varacağının öngörüldüğünü belirtti.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü’nün 50’nci kuruluş yıl dönümü kapsamında “2020’li Yıllarda Finans ve Muhasebe Kariyeri ve Yeni Dijital Beceriler” başlıklı bir webinar gerçekleştirildi. Webinar’a İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Ahmet Köse, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Aslı Türel’in yanı sıra ACCA Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz, KPMG Türkiye Denetim Direktörü Erman Durmaz katıldı. Gerçekleştirilen webinar’da, ACCA Türkiye ve Gelişmekte olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz, 2020’li yıllarda muhasebe ve finans alanına dair öngörülen kariyer trendlerinin yanı sıra muhasebe ve finans alanında yükselen dijital beceri türlerini ve sektörün sunduğu yeni fırsatları paylaştı. KPMG Türkiye Denetim Direktörü Erman Durmaz ise denetim sektöründeki dijital dönüşüm ve güncel uygulamalar hakkında bilgiler verdi.
2020’li yıllar beş kuşağın ilk kez bir arada çalışacağı yıllar olacak
2020’li yılların ilk defa beş kuşağın bir arada çalışacağı ve bu nedenle kuşaklar arası etkileşimin ve yeteneklerin doğru ve etkin yönetilmesi gereken bir dönem olacağına dikkat çeken ACCA Türkiye ve Gelişmekte olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz, teknolojik inovasyonun yanı sıra artan regülasyon baskısı, kurumsal yapılarda ve fonksiyonlarda yaşanacak değişiklikler, verinin işletmelere sunduğu yeni fırsatlar ve kurumlarda yeni mesleki becerilere duyulacak ihtiyacın, 2020’li yıllara damgasını vuracağına dikkat çekti.
2020’li yıllarda muhasebe ve finans profesyonelleri kendi kariyer yollarını inşa edecek
Bu değişim ve dönüşümden güçlenerek çıkmak isteyen işletmelerin, verileri derleyip toparlayan değil, değerlendirip yorumlayan, teknolojik süreçlerle elde edilen sonuçlara insani unsur ve güçlü etik bakış açısını ekleyen, analitik ve stratejik düşünce yapısına sahip tam donanımlı muhasebe ve finans çalışanlarına duyduğu ihtiyacın artacağının altını çizen Demiröz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2020’li yıllarda muhasebe ve finans profesyonelleri kendi kariyer yollarını inşa edecek; yaptıkları işlerin, üstlendikleri sorumlulukların, topluma ve dünyaya daha fazla katma değer kattığını gözlemleyecek. Dijital inovasyon, muhasebe ve finans profesyonellerine daha önce hiç olmadığı kadar çok iletişimde kalma ve iş birliği yapma şansı sunacak. Dolayısıyla erişilebilirlik artacak. İş süreçlerini dönüştüren otomasyon, profesyonellerin daha fazla değer yaratan işlere odaklanmasını sağlayacak. Verinin yükselişiyle birlikte elde edilen içgörüler, yapılan işlere katma değer sağlayarak, şirketin büyümesine destek olabilecek. Dijitalin yerlisi olan Z kuşağı da yetenekleri ve perspektifleriyle, kurumların iş gücü stratejisini değiştirecek. Bu dönemde Gig ekonomisinin yaygınlaşması, CFO rolü gibi bir kurum için olmazsa olmaz rollerde bile düzeni değiştirecek. Muhasebe ve finans profesyonelleri teknoloji sayesinde farklı coğrafyalarda bulunan ekiplerle çalışarak, kendilerini geliştirme şansı bulacak.”
Muhasebe ve finans profesyonellerinin sadece yüzde 25’i yeni nesil dijital teknolojiler konusunda uzmanlığa sahip
Önümüzdeki dönemde dijital yeteneklerini geliştirip kurumlarına ve işletmelerine daha fazla katma değer sağlayabilen muhasebe ve finans profesyonellerinin, önüne birçok yeni görev ve kariyer fırsatının çıkacağını öngördüklerini belirten Demiröz, bu kapsamda ACCA’in bu yıl yayımladığı “Dijital Muhasebe ve Finans Profesyonelleri için Fark Yaratacak İşler” konulu raporun sonuçlarına da değindi.
Demiröz, araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Muhasebe ve finans profesyonellerin sadece yüzde 50’si veri yönetişimi konusunda uzmanlığa sahip. Yüzde 20’si blokzincir, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojilere yatkın. Yüzde 13’ü muhasebe ve finansın gelişmesinde önemli yere sahip kodlamayı, yüzde 11’i ise robot teknolojisini önemli bir mesleki beceri alanı olarak görüyor. Araştırmamızda muhasebe ve finans mesleğinde öne çıkacak ilk 10 dijital teknoloji kümesini de tespit ettik. Bu kümeler yeni nesil programlama, veri yönetimi, öğrenme-kavrama, kural tabanlı yazılımlar, akıllı cihazlar, merkezi olmayan teknolojiler (dağıtık hesap defterleri, kripto para birimleri vs.), platform aracıları (e-ticaret pazarları odalar/taksi için hizmet platformları, vs.), Fintech, sarmal teknolojiler (arttırılmış, sanal veya karma gerçeklik, vs.), ve son olarak iletişim teknolojileri. Araştırmamıza katılan muhasebe ve finans profesyonellerinin %25’i hali hazırda bu teknolojileri benimsediğini belirtti. Ancak önümüzdeki 10 yılda dijital teknolojileri benimseme oranının yüzde 90’a yaklaşması öngörülüyor.”
Meslekte veri kullanımı ve makine öğrenmesi gibi olasılığa dayanan teknolojiler yükselecek
Demiröz, bu dönüşümün içinde yer almak isteyen profesyonellerin yeni dijital teknolojilere hakim olmak ve meslekteki seviyelerini üst düzeye çıkarabilmek için çalışmalara bir an önce başlamaları gerektiğine işaret etti. Önümüzdeki dönemde dijital teknoloji becerilerinin yanında eleştirel düşünme, yaratıcılık ve problem çözme gibi yeteneklerin de önem kazanacağına dikkat çeken Demiröz, “Duygusal zeka odaklı gelişim yapısı, liderlik, strateji ve vizyon yetenekleriyle bir araya geldiğinde profesyonellerin kurumları içinde stratejik birer lider olup, hem kurumlarına hem de müşterilerine fayda sağlamalarına destek olacak. Meslekte veri kullanımı ve makine öğrenmesi gibi olasılığa dayanan teknolojilerin yükselişi, profesyonellerin istatistik, veri bilimi ve analitiğe yetkinliklerini geliştirmeleri ve en üst düzeyde kullanmalarına yol açacak. ACCA Ruhsatı ve online sertifika programlarıyla profesyonellerin dijital becerilerinin yanı sıra iş dünyasında gerekli olan etik ve profesyonellik, inovasyon ve şüphecilik gibi diğer beceri alanlarının geliştirilmesine yardımcı oluyoruz. Mevcut sertifika programlarımıza bu yıl eklenen ACCA Finans ve Dijital İnovasyon, Fintech ve Veri Analitiği sertifikalarıyla ise profesyoneller mevcut analitik yeteneklerini çeşitli şekillerde kullanmayı, teknolojinin dilini konuşmayı ve dijital iş zekalarını geliştirmeyi öğreniyorlar” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.