Ekoloji alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, 2020’de güvensiz gıdadan yaban hayatına yönelik tehditlere kadar pek çok hak ihlali yaşandığını tespit etti. Kuruluşlar, buna karşı verdikleri mücadelede önemli kazanımlar elde etti.

Türkiye’de bu yıl ekoloji alanında gıdadan yaban hayatına kadar pek çok yerde hak ihlalleri yaşandı. Bu sorunlar karşısında sivil toplum kuruluşları (STK) birlikte harekete geçti ve çözüme dair daha etkili bir kamuoyu yaratılmasını sağladı.

Sofralar 25 tarım zehrinden kurtuldu

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde 100’ü aşkın kurum ve inisiyatifin oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, insana ve çevreye zarar veren tarım zehirlerinin yasaklanması için 23 Kasım 2019’da Zehirsiz Kampanya’yı başlattı.

Ardından kampanyanın talepleriyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) üç soru önergesi, bir araştırma önergesi verildi. Kampanyaya 146 bin kişi imza vererek destek oldu.

Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı 25 pestisit etken maddenin yasaklanmasına, yedi etken maddenin de kısıtlanmasına karar verdi.

Kanun maddeleri geri çekildi

Gıdayla ilgili yayınlara yönelik sansürü öngören maddeler içeren “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” başlıklı torba yasa Ekim ayında TBMM gündemine geldi.

Bu yıl bir araya gelen Gıda Hareketini Birlikte Büyütmek oluşumunun başlattığı kampanyayla gıdaya yönelik sansür içeren maddelerin geri çekilmesi talep edildi.

Kısa sürede çok sayıda STK’nin destek verdiği kampanyada imzacı kurum 80’i, kişi sayısı ise 27 bin 781’i buldu.

Gıdada sansür içeren maddeler, kampanyanın beşinci gününde torba yasadan çıkarıldı.

5 Ekim’de Meclis’e getirilen Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, maden ve enerji şirketlerinin doğayı tahrip etme pahasına faaliyetlerine devam edebilmelerine olanak tanıyordu.

Bu nedenle 107 kurum ve topluluk torba yasanın geri çekilmesi için bir araya geldi ve bir imza kampanyası başlattı.

Özellikle şirketlere ruhsat sahası dışında geçici tesis kurmalarına izin verecek olan Madde 6, orman ve tarım alanlarının madenciliğe açılabilmesi açısından büyük bir risk taşıyordu.

42 bin 899 kişinin destek olduğu imza kampanyasının ardından ilgili madde yasadan çekildi. Ancak, teklifin geriye kalan maddeleri yasalaştı.

Yüzlerce yaban hayvanı kurtarıldı

2019 yılında başlayan ve nesli tehlike altındaki kuş türlerinin av listesinden çıkarılmasını hedefleyen Yaşasın Kuşlar kampanyası, 2020 yılında avcılığın tamamen yasaklanmasını hedefleyen yeni bir kampanyaya dönüştü.

Avcılık Yasaklansın hareketine 234 kurum ve 72 bin kişi destek verdi. Bununla beraber Tunceli, Isparta ve Antalya’daki keçi, Eskişehir’deki kızıl geyik, Şanlıurfa’da ceylan avı ihaleleri iptal edildi.

Beş kömürlü termik santral kapatıldı

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yürüttüğü #TemizHavaHaktır kampanyasında 100 bin imza toplandı.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez birlikte bir açıklama yapıp Sivas, Zonguldak, Kütahya ve Kahramanmaraş’ta bulunan beş kömürlü termik santralin tamamen kapatıldığını duyurdu.

Ancak bu santraller “geçici izin belgesi” ile çalışmalarını sürdürüyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın