Şikago merkezli CME Group, vadeli işlemler borsasında “suyun” da işlem göreceğini açıkladı. Bu gelişme, küresel ısınma ve kuraklığın geldiği noktayı gözler önüne serdi…

Bu bir şirket ismi değil. Dünya üzerindeki tüm yaşamın kaynağı, bir zamanlar dünyada en bol bulunan, ancak insan faaliyetiyle kirlendiği için gittikçe kaynakları azalan “su”, borsada işlem gören bir meta haline geldi.

Bu ne anlama geliyor?

Su, diğer hisse senetleri, altın, gümüş gibi değerli madenler, diğer emtiaların yanında benzer şekilde işlem görecek. Vadeli işlemlerle bireysel veya kurumsal yatırımcılar, suyun gelecekteki değeri üzerinden işlem yapabilecek. Bloomberg’e göre işlemler, 1,1 milyar dolar hacimli Kaliforniya spot su piyasasına bağlı olacak.

Su kaynakları daha da kıtlaşacak, su değerlenecek

Ekonomistler ve çevrecilerin ortak görüşü, su kaynaklarının kıtlaşması, suyun vadeli işlem piyasasında işlem görecek kadar değerlenmesinin önünü açtığı yönünde. Önümüzdeki dönemde artan küresel nüfus, endüstriyel faaliyet, çevre kirliliği ve iklim değişikliği nedeniyle suyun daha da kıt bir kaynak haline geleceği biliniyor.

Su kıtlığı şu anda dünyada bazı bölgeleri halihazırda etkiliyor. Önümüzdeki dönemde geçmişte hiç su sıkıntısı yaşanmayan yerlerin de bu sıkıntıyla karşı karşıya kalacağı söyleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın