Pasifik Eurasia Lojistik, TCDD Taşımacılık A.Ş. ve diğer paydaşlarıyla birlikte Türkiye’den Çin’e giden ilk ihracat treni organizasyonunu gerçekleştiriyor. Bugün İstanbul’dan yola çıkan ilk ihracat treni, Türkiye’den Çin’e gidecek 42 konteynırda buzdolabı taşıyacak.
Pasifik Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, orta koridor olarak adlandırılan Çin-Türkiye arasındaki hat üzerinde karşılıklı yük taşımasının önünü açacak bu adımın çok kritik olduğunu söyledi. Fatih Erdoğan, Demir İpek Yolu olarak adlandırılan Çin’den Avrupa’ya uzanan orta koridor üzerinden gerçekleştirilen ilk blok trenin Kasım 2019’da Ankara’da karşılandığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“O tarihten bu yana orta koridor üzerinden 10 blok tren taşıması gerçekleştirdik. Tüm zorluklara rağmen söz konusu taşımaların Türkiye üzerinden gerçekleşmesi için güzergâhtaki tüm paydaşlarla sözleşmeler yapıldı, anlaşmalar sağlandı ve Çin devletinin sağladığı sübvansiyonlar orta koridor için de kabul gördü. Bu kapsamda 450 konteynerin taşıması gerçekleştirildi. Bu taşımalarda transit süre ortalama 18 gün olarak gerçekleşti ve Türkiye parkurundaki transit süre tüm paydaşlarca takdir edildi. Bu sürelerin kısalması amacıyla çalışmalarımız, görüşmelerimiz devam etmektedir.”
Fatih Erdoğan, “Türkiye’de 2 bin 323 kilometre yol kat edecek ilk ihracat trenimiz, Gürcistan’da 220, Azerbaycan’da 430, Hazar Denizi’nde 420, Kazakistan’da 3 bin 200, Çin’de de 2 bin 100 kilometre yol yaparak Xi’an şehrine ulaşacak. Böylece toplamda 8 bin 693 kilometre yol kat etmiş olacak” diye konuştu.
Bugün (4 Aralık 2020, Cuma) İstanbul Kazlıçeşme istasyonundan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen tören sonrasında hareket eden ilk ihracat treninin tüm bu çalışmaların sonucu olduğunu ifade eden Fatih Erdoğan, şunları söyledi:
“Çin ve Türkiye arası ‘Orta Koridor’ olarak anılan demiryolu hattını, Çin devletinin bireysel tüketicilere tanıyacağı gümrük vergisiz ithalat hakkı ile teknik tabiriyle ‘B to C’ olarak anılan formatta, e-ticaret platformlarının aktif kullanacağı bir hat olarak öngörüyoruz. Özellikle KOBİ’lerimize kısa vadede yaklaşık 5 milyar dolarlık bir ihracat hacmi yaratabilecek potansiyelden söz ediyorum ki bu Çin’deki en büyük e-ticaret platformunun yıllık cirosunun onda biri bile değil. Bu, takım ruhu misyonuyla, lojistiğiyle, e-ticaret altyapı ve platformlarıyla üstesinden gelinebilecek bir projedir.”
Şirket olarak bu coğrafyadaki ticari potansiyelin farkında olduklarını ifade eden Fatih Erdoğan, hammadde girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla lojistik alanında yeni çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kars-Canbaz sınır istasyonunda vagondan vagona tahıl aktarması yapılabilen bir merkez kurduklarını ifade eden Fatih Erdoğan, “Böylece küçük ölçekli işletmelerin de Rusya, Kazakistan gibi bölgelerden kendi iş hacimlerine uygun miktarlarda alım yapabilmelerinin önü açılmış oldu. Rusya’da en uzak şehirler de dahil olmak üzere 30 farklı destinasyona demiryolu ile taşıma yapabiliyoruz. Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan ve bölgedeki diğer ülkelerle demiryolu taşımacılığı alanında anlaşmalar imzalanarak her geçen gün var olan taşıma destinasyonlarına ilave olarak yeni hatların açılması için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Bugün uğurlanan ilk ihracat treninin hem ülkemiz hem de bu güzergâhtaki tüm ülkeler açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Fatih Erdoğan, özellikle pandemi döneminde demiryolunun öneminin bir kez daha ortaya çıktığı söyledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.