‘Kuantum Teknolojisi’ni ve getireceği yeniliklerin her açıdan eleığı Bilişim Zirvesi’nde; ilgili bakanlık ve kurul temsilcilerinin yanı sıra dünyadan konusunun uzmanı birçok isim ve iş dünyası, Kuantum Teknolojisi özelinde gelecek senaryoları ile öngörü paylaştı. Konuşmaların ardından Bilişim Zirvesi düzenlenen “Teknoloji Kaptanları Ödülleri” sahiplerini buldu.

Son dönemlerde yaşanan olaylar ve pandemi süreci gösterdi ki artık hayatta sürekli yeni “sürpriz”lerle karşılaşacağız. Bu olayların en kısa sürede atlatılabilmesi ve çözüm bulunabilmesi için veri biliminin şimdikinden çok daha hızlı hareket etmesi gerekliliği kaçınılmaz bir gerçek. Fikir önderlerinin ortak söylemi ise; işte bu yüksek hıza, teknoloji dünyası Kuantum ile ulaşılacak.

Bu sene “KUANTUM YOLCULUĞU” teması ile gerçekleşen Bilişim Zirvesi’20’de, bilim çevrelerinin hararetli tartışmalarına yol açan, ülkelerin rekabette yeni bir güç olarak hazırlıklarını sürdürdükleri, gelecek 30 yıla şekil verecek “Kuantum Teknolojisi”, her açıdan ele alındı. Zirve, Dell Technologies, SAP Türkiye, Turkcell, Fortinet, ICANN, Papara ve Trendyol gibi önemli markaların sponsorluğu ile ilk kez dijital ortamda gerçekleşti.

“TEKNOLOJİDEKİ DEĞİŞİM, GELECEK 10 YILDA TÜRKİYE’DE 3.1 MİLYON İŞ ARTIŞI SAĞLAYACAK”

Bilişim Zirvesi’20’nin açılış programında ülkemizi bekleyen dijital geleceği tanımlayan T.C. Cumhurbaşkanlığı, Dijital Dönüşüm Ofis Başkanı Dr. Ali Taha Koç “Dijital Gelecek” başlıklı konuşmasında şu bilgileri paylaştı;

30 ton ağırlığındaki ilk bilgisayardan bugünün bilgisayarlarına geldiğimizde, değişimin hızının ne denli müthiş olduğunu görmekteyiz. Bugün de kuantum teknoloji ile gelecekte neler olacağını hayal bile edemiyoruz. 1950 yıllarında ortaya çıkan Kuantum kavramı, yeni bir kavram ve teknoloji arayışı ile karşımıza çıkıyor. Bu arayış, sağlıktan eğitime, finanstan endüstriye kadar tüm alanlarda nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ, bulut bilişim ve robotik gibi alanlarda zirveye yolculuğunu sürdürüyor. Kuantum da bu listeye girmeye başladı. Geldiğimiz süreçte makineler düşünmekten daha fazlasını yapmaya başladı. Bu noktada sınırsız üretilen veriyi anlık olarak işleyebilecek yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz. Karşımıza çıkan bu yeni teknoloji Kuantum bilgisayarları, kuantum teknolojisi. Ülkemiz dijital dönüşümün uluslararası endekslerinde büyük başarılara imza atıyor. Ülkemiz en son temmuz ayında yapılan e-devlet Gelişmişlik Endeksi’nde 193 ülke arasında çevrim içi hizmette 22. sıraya, e-katılım endeksinde 23. sıraya yükselmiştir. Avrupa Birliği 2020 e-devlet endeks çalışmalarında da 36 ülke arasında 4. sıradadır. Amacımız teknolojiyi kullanarak ilk 10 sırada yer almaktır.”

 “KUANTUM TEKNOLOJİSİNİN OLGUNLAŞMA SÜRECİNDEYİZ”

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Geleceğin Teknolojisi” başlıklı konuşmasında; Teknolojik dönüşüm ve gelişim günümüzde rekabeti belirleyen bir faktör haline geldi. Teknolojiyi geliştirmeyi başarabilen ve geliştirdiklerini etkin kullanabilen ülkeler rakiplerini geride bırakırken, bunu başaramayan ülkeler biraz daha dışarıya bağımlı hale geliyor. Günümüzde geleneksel bağımsızlık anlayışı değişti ve teknoloji odaklı oldu. Tam anlamıyla bağımsız olmanın en önemli şartı ise teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden konuma ulaşmak. Bakanlık olarak bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmiş, üreten, kendi beyin gücü ile katma değerini arttıran bir Türkiye hedefi doğrultusunda daima insanı hedef alan bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve 11. Kalkınma planında da bildiğiniz gibi yapay zeka, nesillerin interneti, arttırılmış gerçeklik, büyük veri, robotik, kuantum, fiber güvenlik ve sensor teknolojileri gibi alanların geliştirilmesini öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirledik.” dedi.

“KRİPTOGRAFİ KUANTUM TEKNOLOJİSİNE DÖNÜŞÜMDE İLK SONUÇLARINI GÖRECEĞİMİZ ALAN OLACAK”

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır “Türkiye’de Teknoloji” başlıklı konuşmasındaşu bilgileri paylaştı.“Dünyanın 100 yılda bir karşılaştığı bir dönemdeyiz. Virüs insanlığın hayatını tüm dünyada değiştiriyor, dönüştürüyor. Önceki salgınlar ile kıyasladığımızda insanlığın güçlü yönünün dijital dönüşüm alanında geliştirdiği dijital kabiliyetler olduğu ortada. Bu dönem bir kavram daha öne çıktı. Öz yeterlilik kavramı. Biz de Türkiye olarak hem bu mücadelede hem de aslında Türkiye’yi 2023, Cumhuriyetimizin 100.yılı 2023 ve ötesine taşımaya dair hedeflerimizde kendi öz yeterliliğimizi en güçlü şekilde hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak son dönemde hayata geçirdiğimiz bütün politikaları Milli Teknoloji Hamlesi başlığıyla yapılandırmış durumdayız. Özellikle stratejik değer taşıyan alanlarda tam bağımsızlığın ortaya konması gerekir. Stratejik alanlardan bahsettiğimizde aklımıza ilk savunma sanayi geliyor. Ülkemiz bu alanda son 15 yılda hem yerlilik oranlarını artırarak hem kritik teknoloji ürünlerini yerli ve milli geliştirmeyi başararak bu alanda büyük bir başarı hikâyesine imza attı.”

“TÜRKİYE MODELİNİ GELİŞTİRMELİYİZ”

T.C. Cumhurbaşkanlığı, Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul İş Ekosisteminde Kuantum Kavramı başlıklı konuşmasında; “Kuantum teknolojisinin işlemci gücünün çok yüksek artışı, nerdeyse eş zamanlı hesaplamaları ya da mümkünsüz görünen sorunların çözümünü mümkün kılacak. İşletme ve ekonomi tarafından baktığımızda, yaptıklarımız tercihlerimiz bizden bağımsız değişmez kurallara bağlı değil. İçinde bulunduğumuz ekonomi evrimini hem etkiliyor hem de ondan etkileniyoruz. Ekonomi evrenin parçası olan şirketlerin, patronların kendi tercihleri başarısını sağlıyor. Başarı tercihinin gerekliğini yapmaları ile mümkün oluyor. Türk iş dünyasının müşteri gruplarını hedeflemesi, gelecekte ortaya çıkan ihtiyaçları anlaması ve ürünleri ona göre tasarlaması gerekiyor” diyerek kuantumun iş hayatına etkisini belirtti.

İş Dünyası ‘Kuantum’u Konuştu

20. yılında “Kuantum Yolculuğu”nu başlatan Bilişim Zirvesi’nde, Kuantum Teknolojisi’nin teknolojik cihazlara, dijital dönüşüme, fintech ve ticaret gibi her alana farklı etkilerini ele alındı. 

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Cem Say “Kuantum Bilgisayarları Neyi Değiştirecek?”, Kanada Wilfrid Laurier Üniversitesi Fizik ve Bilgisayar Bilimleri Profesörü, Kuantum Fizikçisi, TED konuşmacısı Dr. Shohini Ghose “Kuantum Devrimi”, Dell Technologies EMEA CTO’su Marc O’Regan ise“Kuantum Çağı için Ölçeklenebilir Mimari” başlıklı konuşmaları ile açılış programında izleyicilerle buluşurken Dell Technologies Türkiye, Fortinet, Turkcell, Papara, Trendyol ve SAP Türkiye gibi markaların üst düzey yöneticileri ve dijital liderleri konuşmaları ile etkinlikte yer aldı.

2021’in Teması “Evren Sanatı”

Bilişim Zirvesi 2020’nin açılış konuşmasını yapan Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göçe, Bilişim Zirvesi’nin, bilişim dünyası profesyonellerini iş dünyası profesyonelleri ile buluşturarak, bu iki dünyanın maksimum düzeyde etkileşimine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirterek, 2021 yılın temasını “Evren Sanatı – Yaşam Çiçeği” olarak açıkladı.

Teknoloji Kaptanları Ödülleri Sahiplerini Buldu

Şirketlerin farklı iş süreçleri için geliştirdikleri proje ve uygulamalar ile bu projeleri hayata geçiren ‘Teknoloji Kaptanları’nın 7 farklı kategoride ödüllendirildiği “Teknoloji Kaptanları Ödülleri” de zirve kapsamında sahiplerini buldu.

Ödül programında Teknoloji Kaptanları Ödülleri programında “Kuantum Dolanıklığı” başlıklısunumunuyapan TTGV Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan’ın ardından, jüri üyeleri arasında yer alan Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Başkanı Zehra Öney, Telenity CEO’su İlhan Bağören ve ICT Medya Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan törene ve seçimlere dair görüşlerini paylaştı.

Teknoloji Kaptanları Ödül Töreni’nde “YILIN TEKNOLOJİ KAPTANI” Enuygun.com’da görev alan HAKAN KANAR oldu. Hakan Kanar ayrıca, Yılın “Müşteri ile Etkileşim” Proje ikincisi, Yılın “Maliyet İyileştirme” Proje birincisi ve Yılın “İnovasyon” Proje birincisi ödüllerinin de sahibi oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın