Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle 18-19 Şubat 2011 tarihinde, ?Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı?, kamu, akademi, iş dünyası ve ilgili kuruluş temsilcilerinden oluşan toplam 172 kişinin aktif katılımıyla MÜSİAD?ın ev sahipliğinde, MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirildi. İki gün boyunca devam eden Çalıştay?da görüşülerek alınan kararlar kamuoyuna sunuldu:

>> Mesleki eğitim politika ve uygulamalarının oluşturulması ve yönlendirilmesinde, yetki ve sorumlulukların paylaşılmasında, kamunun rolü yeniden gözden geçirilerek, ilgili tarafların karar alma süreçlerine etkin şekilde katılacağı özgün mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir.

>> Mesleki eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve eğitimcilerin niteliğini artıracak stratejilerin belirlenmesi ve toplumsal denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir.

>> Meslek liselerinin düşük statülü olduğuna ilişkin toplum nezdinde hızla yaygınlaşan olumsuz algının değiştirilmesine yönelik, özendirici politikaların acilen belirlenmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir.

>> Bütün eğitim kurumlarımızda ve özellikle mesleki eğitim kurumlarımızda milli ve insani değerlerimizin kazandırılması hususunda gerçekçi modeller geliştirilmelidir.

>> Meslek okullarındaki öğrencilerin kendilerine, topluma ve geleceklerine ilişkin zayıflayan güvenleri bağlamında, kendilerine ve topluma güvenlerini güçlendirecek tedbirler alınmalı ve temel becerilerin zamanında belirlenerek doğru yönlendirileceği bir rehberlik sistemi oluşturulmalıdır.

>> Mesleki eğitim kurumları ile ilgili model ve uygulamalar ağırlıklı olarak diğer ülkelerden uyarlanmakta ve buralardaki mevzuatlar esas alınarak kurumsallaştırılmaktadır. Türkiye?nin çağcıl ve yerel ihtiyaçlarına uygun, özgün ve milli mesleki eğitim modelleri geliştirilmelidir.

>> Mesleki eğitim kurumlarındaki öğrenciler estetik ve sanatsal yeterliliklerden mahrum olarak mezun olmaktadırlar. Bu yeterliliklerin geliştirilmesi amacıyla mesleki eğitim kurumlarına özgü edebiyat, şiir, müzik, görsel sanatlar ve spor gibi alanlarda daha zengin içerikli eğitim programları yapılandırılmalıdır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın