Türk Lirası Likidite Yönetimine İlişkin Basın Duyurusu

Para politikasının operasyonel çerçevesinin sadeleştirilmesi kapsamında Merkez Bankası tarafından hâlihazırda bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve geç likidite penceresi imkânlarıyla sağlanan fonlama 20 Kasım 2020 tarihinden itibaren Merkez Bankasının temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacaktır. Likidite yönetimi çerçevesinde ikincil piyasa gecelik faiz oranlarında oluşabilecek oynaklığı sınırlandırmak ve likiditenin haftanın günlerine dengeli dağılımını sağlamak amaçlarıyla 20 Kasım 2020 tarihinden 26 Kasım 2020 tarihine kadar (bu tarihler dâhil olmak üzere) bir hafta süreyle gecelik borç verme faiz oranı politika faiz oranı olan %15 olarak uygulanacaktır.

Bankalar geçiş döneminde ve sonrasında ihtiyaç duymaları halinde Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasasında gecelik vadede 17 Ağustos 2020 tarihinde geçerli olan borç alabilme limitleri dâhilinde ve BIST bünyesindeki Repo-Ters Repo ve Taahhütlü İşlemler Pazarlarında, Merkez Bankası borç verme faiz oranından borçlanabilecekler, likidite fazlalığı oluşması halinde ise limitsiz olarak Merkez Bankası borçlanma faiz oranından Merkez Bankasına borç verebileceklerdir. Ayrıca, tüm bankalar HMVKŞ tarafından ihraç edilen TL cinsi kira sertifikası karşılığında, Merkez Bankası borç verme faiz oranı üzerinden kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo imkânından yararlanabileceklerdir.

Merkez Bankası politika faizini 475 baz puan artırdığı PPK açıklamasının ardından sadeleşmenin ana hatlarını açıkladı. TRY fonlamasının tamamının 1 haftalık repo faizine yönlendirileceğini belirten politika açıklamasından sonra, websitesinde yayınlanan likidite yönetimi duyurusunda Merkez Bankası daha önce geleneksel repo ihaleleri ve GLP borçlandırması ile sağlanan fonlamanın 1 haftalık repo ihaleleriyle yapılacağını açıkladı. Ayrıca, yarından itibaren 26 Kasım’a kadar gecelik borç verme faizi olarak da 1 haftalık repo faizi seviyesi %15 uygulanacak. Bundan önce faiz koridoru ve GLP kullanımı ile farklı bantlara yönlendirilen fonlama, tek bir oran çevresinde oluşacak ve piyasa faiz oranlarındaki oynaklık azalacak.

Merkez Bankası’nın TRY fonlamasında sadeleşmeye gitmesi, fonlama kompozisyonunun karmaşıklığını gidermesi ve piyasada geçerli faizin hangi seviyede olduğunun anlaşılabilmesi açısından, bugün yapılan faiz artışından daha önemli bir hamledir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın