Akıllı Üretim Yönetim Sistemi ProManage’ın görüntü işleme teknolojisi, TÜBİTAK TEYDEB’in “Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı”na seçildi.

Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren Doruk; IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra görüntü işleme teknolojisiyle de fark yaratıyor. Sanayicileri geleceğe hazırlayan Promanage Görüntü İşleme Teknolojisi ile “TÜBİTAK TEYDEB 1501-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında 24 ay süreyle desteklenecek olan Doruk, söz konusu teknolojisiyle günden güne gelişen görüntü işleme alanında zorlu algılama ortamlarında standart çözümlere kıyasla büyük bir maliyet avantajı sunuyor.

İstatistiksel yöntemler, makine öğrenmesi ve derin öğrenme ile yapay zekânın alt kollarından biri olan görüntü işleme teknolojisi hızla gelişmeye devam ediyor. Bilgisayarların insanların görme duyusuyla algıladığı ve tanımladığı şeyleri bir eğitim sonrası algılayıp tanımlamasını sağlayan bir yapay zekâ dalı olan görüntü işleme teknolojisi; güvenlik sistemleri, sağlık sektörü, robotik teknolojisi, otonom araçlar ve savunma sanayi başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılıyor. Temel olarak bir insanın görsel olarak yapabileceği görevlerin veya işlevlerin bilgisayar ortamında yapılması olarak adlandırılan “görüntü işleme” veya “bilgisayarla görü” teknolojisi, dijital görsellerden veya video görüntüleri üzerinden bir insanın karar verme mekanizmasına benzer şekilde işlemler yapıp çıkan sonuca göre karar veriyor.

Türkiye’de sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren teknoloji şirketi olduklarını belirten Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme pazarını inşa eden Doruk olarak 2020 yılında IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra görüntü işleme teknolojisiyle geliştirdiğimiz ProManage ürünlerimizle sanayiye dijital mentorluk yapıyoruz. Görüntü işleme teknolojisi, ProManage ürünlerinde birçok farklı uygulamada kullanılıyor. Son olarak, görüntü işleme teknolojimizle şirketimiz için çok önemli bir yere sahip olan TÜBİTAK tarafından yeniden destek almaya lâyık görüldük. Sanayicileri geleceğe hazırlayan Akıllı Üretim Yönetim Sistemi ProManage’ın görüntü işleme teknolojisi, ‘TÜBİTAK TEYDEB 1501-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’ kapsamında 24 ay süreyle desteklenecek. Söz konusu program; şirketlerin uluslararası rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması, ortaklı Ar-Ge ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması, proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi, üniversite iş birliği ile Ar-Ge ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması amacıyla oluşturulan bir program. TÜBİTAK TEYDEB tarafından geçmiş dönemde de birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve aldığımız destekler bulunuyor. Dünyadaki ilk IoT temelli cihazlardan birini 1998 yılında TÜBİTAK TEYDEB (o zamanki adıyla TİDEB) tarafından desteklenen bir proje olarak tasarladık ve ticarileştirip sanayide kullandık. Devam eden yıllarda da ürünü geliştirmeye devam edip uluslararası korumalı patentini aldık. Bu cihazı kullanarak 1999 yılında dünyadaki ilk otomatik üretim planlama (data analytics) yazılımlarından birini de yine TÜBİTAK TEYDEB projesi olarak tamamlayarak ticarileştirdik.”

Print

Görüntü işleme teknolojisi birçok sektörde büyük maliyet avantajı sağlıyor

Günden güne gelişen görüntü işleme teknolojisinin zorlu algılama ortamlarında standart çözümlere kıyasla büyük maliyet avantajı sunduğunu söyleyen Özden, “22 yıldır otomotiv, beyaz eşya, plastik, ilaç, kimya, gıda ve ambalaj başta olmak üzere pek çok farklı sektöre yüksek teknoloji çözümler sunuyoruz. Sanayicilerin güncel ihtiyaç ve talepleri, teknolojik gelişmeler ve uluslararası trendler ışığında sistemlerimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyoruz. Fabrikaların gerçek durumundan otomatik geri bildirimler alarak yeni kararlar verebilen bu sistemler, işletmeleri Endüstri 4.0 evresinde Akıllı Fabrika ve Dijital Fabrika olarak da adlandırılan yapıya dönüştürüyor. Uluslararası standartlarda tasarlanmış Türkiye orijinli bir akıllı üretim yönetimi sistemi olan ProManage, işletmelerin kendilerini sürekli ve otomatik olarak geliştirebilmesini sağlıyor; işletmelerin dar boğazlarını, zayıf yönlerini, gelişime açık noktalarını sürekli olarak gösteriyor. Endüstriyel kameralar etrafında inşa edilen görüntü işleme sistemleri, akıllı ve otomatik üretimde vazgeçilmez bir bileşen olarak öne çıkıyor. Fabrika ortamında bir operatörün görsel bilgi kullanıp karar verebildiği herhangi bir operasyon, görüntü işleme teknolojisi kullanılarak kolayca yapılabiliyor. Örneğin; üretilen bir üründe kusur tespiti yapılabiliyor, ürün tanıma, kimliklendirme ve geri izleme uygulamalarında kullanılabiliyor. Böylece tesislerde ve işletmelerde büyük bir maliyet avantajına katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemi ProManage KiT de görüntü işleme teknolojisi ile geliştirildi

Son olarak, ‘kontrollü sosyal hayat’ evresinde işletme ve fabrikalarda çalışanların sağlığını korumak amacıyla geliştirdikleri ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) uygulamasında da yapay zekâ ve görüntü işleme teknolojilerini kullandıklarını ifade eden Özden; “ProManage KiT uygulamamızda, işletmeler çalışanlarının sosyal mesafe kurallarına uyup uymadığını yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisiyle anlık olarak takip edebiliyorlar. Görüntü işleme teknolojisiyle geliştirilmiş ProManage KiT ile çalışanlar arası sosyal mesafe kontrol edilebiliyor ve kişilerin güvenli olmayan yerlere girişi engellenebiliyor. Üreticiler, pandemi gibi beklenmeyen durumlarda bile ek yatırıma ihtiyaç duymadan faaliyetlerine devam edebiliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Doruk: Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 22 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden ve sektör lideri olan firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2019’da cirosunun yüzde 55’ini Ar-Ge’ye ayırdı ve yılı yüzde 200’ün üzerinde büyüme ile kapattı. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Doruk, son olarak çalışan sağlığının korunarak üretime devam edilebilmesi için ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) adını verdiği sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemini geliştirdi. Fabrikaların faaliyetlerine devam ederken çalışanlarının sosyal mesafe denetimini ve raporlamasını anlık olarak yapabilmelerini sağlayan ProManage KiT’i, sanayicilere bedelsiz sağlayan Doruk, böylece işletmelerin çalışan sağlığı açısından riskleri değerlendirerek hemen önlem almalarını mümkün kılıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın