Türkiye’nin ihracatı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azalarak 12 milyar 464 milyon dolar, ithalatı yüzde 20,4 artarak 18 milyar 742 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı yüzde 168,2 artışla 6 milyar 278 milyon dolara yükseldi. Ağustosta ihracatta imalat sanayisinin payı yüzde 94,9 olurken, ithalatta ara mallarının payı yüzde 77 olarak hesaplandı.

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Ağustos ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,7 azalarak 12,46 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %20,4 artarak 18,74 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Ağustos 2019 – Ağustos 2020 dönemleri arasında %168,2 artmış ve 6,28 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %85’ten %66,5’a gerilemiştir.

Ağustos ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %2,8 azalarak 5,15 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %40,1’den %41,3’a yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Ağustos 2020’de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Irak ve Rusya izlemiştir. Ağustos ayında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır, tüketim mallarının payı ise aynı kalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,2 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %10,4 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,9 azalarak 11,76 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %20,4 artarak 18,15 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %64,8 olmuştur.

Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Bu ayın başında Ticaret Bakanlığı’nın öncü verileri de Ağustos ayında ihracattaki yavaşlama etkisini ve ithalattaki artışı göstermişti. Dış ticaret açığındaki artış eğilimi devam ediyor ve ekonomik toparlanmanın hem lokal, hem de küresel bazda momentum kaybetmesinden de etkileniyor. İhracatta, yılın genelinde pandemi etkisiyle yaşanan sert düşüşün etkisi, Nisan ve Mayıs ayları seviyesinde olmasa da devam etmektedir. Bu dönemde ithalat artışının gerek 3Ç20 dönemindeki ekonomideki yüksek talep etkisinden, gerekse de artan ithalat maliyetleri üzerinden gerçekleşmesi dış ticaret açığını büyümesinde etkilidir. Son çeyrekte ise iç talepteki bu etki, artan kredi faizleri ile beraber sönümlenecektir. İthalatın bu denli artmasında etkili olan faktör, Ağustos döneminde olağan dışı bir artış gösteren altın ithalatıdır. Pandemi dönemi belirsizliğinden kaynaklı olarak fiziki altın talebinde yaşanan artış, altın ithalatındaki bu denli artışı açıklamaktadır.

Önümüzdeki dönemde başta Avrupa olmak üzere ihracat partnerlerimizdeki toparlanmanın derecesi, ihracatımızın toparlanması açısından belirleyici olacaktır, küresel ekonomilerde de son çeyrek öncesinde toparlanmanın yavaşlama emareleri göstermesi ihracat görünümü açısından yavaş momentli bir toparlanmaya işaret edebilir. İç ekonomideki talep seviyesi ve bunun ithalata etkisi açısından ise finansal koşullar ve pandeminin etkisinin ne kadar süreceği konusu önemli olacaktır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın