Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ocak ayında 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 12,1 artar olurken, bir önceki aya göre ise yüzde 15,3 azalma oldu.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2000 yılı Ocak ayında yüzde 24,4 oranında gerileyen imalat sanayinde üretim endeksi bu yılın aynı döneminde yüzde 14,4 arttı. Söz konusu ayda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6 azalırken, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 3,1 artış gösterdi.
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 31,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü. Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, ara malı imalatı yüzde 16,7, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 3,8, sermaye malı imalatı yüzde 29,7 arttığı, enerji yüzde 0,1 oranında gerilediği gözlendi.
İç pazarı canlandıracak tedbirlere ihtiyaç var
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2010 yılı Ocak ayı sanayi üretim rakamları ile ilgili yaptığı açıklamada, “sanayi üretimi zikzaklar çizerek ilerleyen, inişli çıkışlı seyrini devam ettirmektedir” değerlendirmesini yaptı. Tanıl Küçük’ün yorumu şöyle:
“Sanayi üretimi, zikzaklar çizerek ilerleyen, inişli çıkışlı seyrini devam ettirmektedir. Geçen yılın aynı ayındaki yüzde 21,4?lük düşüşün baz etkisini göz önüne aldığımızda, 2010 Ocağındaki artış mütevazi görünmektedir. Fakat, her şeye rağmen, 2010 yılına, bir önceki yıla göre yüzde 12?lik bir artışla başlamak olumlu ve ümit vericidir. Bu ümit verici başlangıcın ivmesiyle, yılın tamamını, düşüş yaşamadan, yüksek oranlı artışlarla geçirebilmeyi ümit etmek istiyoruz. Ancak şunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz, tek başına sanayicimizin çabası buna yetmez, bu ümidimizin gerçekleşmesi, her zaman ifade ettiğimiz üzere, ekonomi yönetimimizin üzerine düşenleri yapmasına, sanayimizi destekleyecek tedbirleri hayata geçirmesine bağlıdır. Alt sektörlerimizdeki duruma baktığımızda, üretimdeki artışta, ihracata dönük sektörlerimizin başı çektiği görülmektedir. İç pazarımız, hala, üretim artışını yeterince destekleyecek noktada değildir. İç pazarı canlandıracak tedbirlere her zaman ifade ettiğimiz gibi özellikle ihtiyaç vardır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.