Türkiye’nin önde gelen kağıt ve defter üreticisi MOPAK, faaliyet gösterdiği üretim tesislerinde dünyanın alkış tuttuğu bir rekora imza attı. ‘Atıksız fabrika’ hedefi doğrultusunda çalışmalar yapan MOPAK, kağıt üretiminde ton başına kullanılan su miktarını ortalama 9 metreküpten 1.5 metreküpe düşürdü. Atık su miktarı ise 0.25-0.55 metreküp olarak gerçekleşti. MOPAK’ın bundan sonraki hedefi ise plastiği hayatından çıkarmak.

Türkiye’nin en büyük kağıt ve karton üreticisi MOPAK, İzmir – Kemalpaşa, Kastamonu – Taşköprü ve Muğla – Dalaman’da bulunan 3 fabrikasında çevreye duyarlı ürün yönetim sistemini geliştirmeye yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Fotokopi kağıdı ve defter üretiminde ‘atıksız fabrika’ya dönüşen MOPAK, üretim sırasındaki kullandığı su miktarını önemli oranda azaltarak doğa üzerinde bıraktığı zararı minimuma indiriyor.

Su tasarrufunda rekora imza attı

Kağıt üretiminde elyaftan sonra gelen ana hammaddenin su olduğuna dikkat çeken MOPAK Genel Müdürü E. Ruhi Molay, “Su kağıt üretim prosesinin her aşamasında kullanılıyor. Türkiye Kağıt Sanayi kategorisindeki ilk ve tek A sınıfı Karbon Ayak İzi sertifikasına sahip olan MOPAK olarak su tüketimi konusunda uzun zamandır ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Normal koşullarda 1 ton kağıt üretmek için ortalama 9-12 metreküp taze su tüketilir ve bu miktarın en fazla 1/2 kadarı atılır. Mesela 1 metreküp kağıt üretmek için 10 metreküp su tüketilirse 3 ile 5 metreküp atık su çıkışı gerçekleşir. Biz mümkün olduğu kadar az su kullanılıyor ve buna rağmen tüm makinalarda kullanılan suyu her gün daha aşağılara çekmeyi hedefliyoruz. MOPAK olarak 1 ton kağıt üretmek için en fazla 1.5 metreküp su tüketiyor ve ton kağıt başına en fazla 0.25-0.55 metreküp su atıyoruz. Bu da bir rekordur” dedi.

Bundan sonraki hedef, plastiği ortadan kaldırmak

MOPAK’ın üç üretim tesisinde 2019 yılında su tüketimini toplamda 1 milyon 300 bin metreküp azalttıklarını açıklayan E. Ruhi Molay,“Kemalpaşa tesisimizde takribi 225.000 m3, Dalaman tesisimizde 1.050.000 m3 ve Kastamonu’da yer alan üretim tesisimizde de ortalama 25.000 m3 daha az su kullandık. Su tüketiminin azaltılması konusunda belli bir aşamaya geldik. Bundan sonraki adımımız ise tüm ürünlerimizden plastik ambalajı olabildiğince arındırmak olacaktır” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın