Türkiye’de sosyal medya kullanıcısı 52 milyona yaklaştı ve dünya genelinde mobil cihazlarda Instagram ve Twitter kullanımında ilk sırada yer alıyoruz. Üstelik bu mecraları sadece haberleşmek ve eğlenceli içerik üretmek için kullanmayıp yeni bir gelir kapısı olarak değerlendiriyoruz ve ülkemizde 1 milyon kullanıcı bu mecralar üzerinden sosyal ticaret yapıyor. Fiziki bir iş yerine ihtiyaç duymadan 30 bin liraya kadar vergilendirilmeyen satış yapma olanağı tanıyan bu sistem kadınlar için de ciddi bir gelir kapısı. Türkiye’de sosyal ticaret yapanlar için linkle ödeme sistemi sunan Paymes’in verilerine bakıldığında Instagram ve Facebook gibi etkileşimin yüksek olduğu kanallardan satış yapan pek çok kadın girişimci bulunuyor.Türkiye genelinde Paymes linkiyle satış yapan yaklaşık 600 bin kullanıcının %51,2’sini kadınlar oluşturuyor. Bireysel e-ihracat geliri sağlanan Etsy Pazar yerinde satış yapan kadınların oranı ise %71. Bu noktada online ihracatta kadınların dikkat çekici bir başarısı gözüküyor. Öte yandan pek çok kadın da alışverişini sosyal medya üzerinden satış yapan bireysel kullanıcılara kaydırmış durumda. Sosyal medyadan alışveriş yapan kadınların oranı ise %54,7. Bu oran kadın dayanışmasının da güzel bir örneği.
Seçil Yılmaz 1000’e yakın kişiye sosyal ticaret aracılığıyla eğitim verdi
Başarılı kadın girişimci Şehlem Akbulut’un da kurucuları arasında yer aldığı Paymes’in açıkladığı verilere göre kadınlar en çok Instagram üzerinden ürünlerini sergileyerek gelir elde ediyor. El emeği ürünler, dekorasyon ürünleri, yaşam/spor koçluğu, düğün aksesuarları gibi özel ürün ve hizmetler sunan kadınlardan biri de danışman Seçil Ece Yılmaz. “Dün online çalışmaya başlamak için en iyi zamandı; ikinci en iyi zaman ise şimdi!” mottosuyla harekete geçen Yılmaz 4 yıllık tecrübesini sosyal ticaret alanına aktardı ve müşterilerini sosyal medya üzerinden bulabileceği bir platform yarattı. “Online İş Akademisi” konulu hesabında “kişi- marka odaklı” dijital pazarlama eğitimleri veren Yılmaz bugüne kadar sayıları 1000’e ulaşan sektörel girişimciyi online eğitim programlarında ağırladı ve ciddi gelirler elde etti. Online eğitim vererek sosyal medyada ticaret yapmanın çağımızın en iyi avantajlarından biri olduğuna inanan Yılmaz bu alanda başlangıç yapmış profesyonel rol model bir eğitimci olarak; girişimcilerin cesaretlerini toplayıp sosyal medyada ticaret yapmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Sosyal ticaret önemli bir gelir kapısı
Sosyal ticarette sadece bireysel kullanıcılar değil KOBİ’ler de önemli gelirler elde ediyor. Butik hizmet veren oteller, emlak danışmanlığı yapan kuruluşlar, organizasyon yapan işletmeler gibi pek çok örnek sıralamak mümkün. Bu nedenle e-ticaret sitesi açmadan Facebook ve Instagram üzerinden kullanıcılarına ulaşan KOBİ’ler için sosyal ticaretin önemli bir gelir kapısı olduğu görülüyor. Facebook’un yakın zamanda yaptığı açıklamalara baktığımızda Facebook’ta işletmeci olarak yer alan 1,7 milyon yerli şirketin %90’ının bu platformlar aracılığıyla yeni müşteriler bulduğu, %87’sinin bu platformlar sayesinde satışlarını artırdığı anlaşılıyor. Yine bu yolla sağlanan ticaret hacminin de 15 milyara yaklaştığı görülüyor. Diğer yandan Facebook’a reklam veren KOBİ’lerin bunun karşılığı olarak kişi başı 670 TL’lik alışveriş hacmi yaratması da dikkat çekiyor.
Duygu Sormaz Butik Otel Hizmetlerini Sosyal Ticaret ile Satıyor
Eşiyle birlikte açtığı butik otelinin satışlarını sosyal ticaret aracılığıyla yapan Duygu Sormaz da girişimci kadınlardan biri. İstanbul’un hızından yorularak Karadeniz’e taşınan Sormaz burada açtığı oteliyle yıl boyu pek çok insanı ağırlıyor. Yeni neslin sürekli sosyal medya kullanmasından yola çıkan Sormaz satışlarını da sosyal medya kanallarına yönlendirdi. Sosyal ticaret yapmanın önemli bir pazarlama taktiği olduğunu düşünen Sormaz sosyal mecrada kendilerine ulaşan müşterilerinden ödemelerini Paymes linkiyle alırken ötele gelen müşterilerinin ödemelerini ise Paymes yüzyüze ile ya da QR kod okutarak alabiliyor. Küçük bir fikirden yola çıkarak yeni bir maceraya atılan Sormaz bu macerada sosyal ticaretin kendileri için önemli bir alan olduğunu ifade ederek işlerini sosyal ticaret sayesinde büyüttüklerini dile getiriyor.
Kadın girişimcileri desteklemek önemli
Kendi girişimcilik serüveninden edindiği tecrübelerle kadınların girişimcilik dünyası için teşvik edilmeleri gerektiğini düşünen Paymes Kurucu Ortağı Şehlem Akbulut: “Biz Paymes olarak kadın girişimcilerimizi her alanda destekliyoruz. Kadının başarısı toplumun başarısını da yanında getiriyor aslında. Kendi ayakları üzerinde durabilen özgüvenli kadın, mutlu bir toplumun tamamlayıcısı oluyor. Mutlu bir toplum da size asıl başarıyı getiriyor. Türkiye’de kadınlar, lider pozisyonundan daha çok başka pozisyonlar üstleniyor. Oysa ki kadın girişimcilerimizle dünyada adımızdan söz ettirecek bir potansiyele sahibiz. Kadınlar, yalnız çalışan değil girişimci ve lider olmak için de desteklenmeli. Bu sayede iş hayatında motivasyonlarının daha yüksek ve daha başarılı olmasının önünü açarız” diyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.