UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu ise kalıcı kur politikasına işaret ederek, bunun ülke sanayisi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Gençoğlu, ?Nitekim veriler de bu düşüncemizi tasdik etmektedir? diye konuştu.
Uludağ İhracatçı Birlikleri, 2011 yılının ilk ayında ihracatta geçen yılı aratmadı. Otomotiv sektörünün liderliğini sürdürdüğü ihracatta rekor artışı yaş meyve ve sebze gerçekleştirdi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) geçtiğimiz yıl 2 milyon 786 bin dolarlık ihracatını bu yıl Ocak ayının 31 günlük sürecinde yüzde 83 artışla 5 milyon 108 bin dolar seviyesine yükseltti. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ise yine aynı dönemde ihracatını yüzde 6 artışla 1 milyar 343 milyon dolar seviyesinde tamamladı.
Kalıcı kur politikası vazgeçilmez
İhracat rakamlarını değerlendiren UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu, 2010 yılında 114 milyar dolarlık ihracata karşın 185.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiğini anımsatarak, ?İhracatımız yüzde 11,5 oranında artarken, ithalat yüzde 84,5 oranında artmıştır. Cari açık rakamları henüz açıklanmadı, ancak 45 milyar doları aşacağı kesinleşti. Her zaman söylediğimiz üzere kalıcı bir kur politikası ülkemizin sanayisi için vazgeçilmezdir. Nitekim veriler de bu düşüncemizi tasdik etmektedir? şeklinde konuştu.
UİB?den 1.5 milyar dolar ihracat
Gençoğlu ayrıca UİB?in ihracat rakamlarında 2010 yılına göre pek fazla bir değişim olmadığına dikkat çekerek ocak ayının 31 günlük dış satışlarında yaş meyve sebzenin artış hızının altını çizdi. Gençoğlu, ?Bu yıl da Ocak ayını 1,5 milyar doların biraz üzerinde bir rakamla kapatacağız. Birlikler bazında en ciddi artış oranları yüzde 83 ile Yaş Meyve Sebze, yüzde 24 ile Meyve Sebze Mamulleri, yüzde 17 ile Tekstil ve yüzde 16 ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe yaşanmıştır. Otomotiv endüstrisi ihracatında ise yüzde 6’lık bir artış kaydedilmiştir? dedi.
UYMSİB ve OİB ihracat rakamlarının yanı sıra Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği 1-31 Ocak tarihleri arasında bir önceki yıla göre yüzde 24 artışla 15 milyon 966 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ise yine aynı dönemde yüzde 17 artışla 87 milyon 145 bin dolar, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 16 artış gerçekleştirerek 42 milyon 195 bin dolar dış satışa ulaştı. Diğer sektörler adına ise yine aynı dönemler kapsamında yüzde 92 artışla 70 milyon 373 bin TL ihracata imza atıldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.