Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme), var olan bir probleme, olası fırsata inovatif çözümler bulmak için uygulanan bir metodoloji. Bazen sonuca o kadar odaklanıyoruz ki problemi incelemek için yeterli çabayı harcayıp harcamadığımızı sorgulamıyoruz bile. Bu aşamada “challenge”ı (bir fırsat da olabilir problem de) belirlerken aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli;
- Tanımlamanızı kısa ve net bir şekilde yapın, yoruma açık olmasın
“Challenge” cümlemizi bir resim olarak düşünürsek bu resme bakan herkes aynı hikâyeyi görmeli, aynı duyguları hissetmeli. Yani soyut bir tablo bu aşamada başarısız olacaktır.
- Herkesin anlayabileceği cümleyi bulasıya kadar sözcüklerle oynayın
Sözcükler, farklı disiplinlerden bir araya gelmiş olan takımınızdaki kişilere farklı anlamlar ifade edebilir. İlk denemenizde herkese aynı hedefi anlatacak bir cümle bulamadıysanız farklı sözcüklerle yeniden ve yeniden deneyin.
- Ne çok geniş ne de çok dar bir hedef belirleyin
Hedefi geniş tutmak odaklanmayı ve içgörüleri yakalamayı zorlaştırır; dar tutmak ise asıl konuyu gözden kaçırmaya sebep olabilir, katılımcıların oyun alanlarını küçültür. İkisinin arasında bir hedef belirlediğinize emin olun.
- Dijitalleşme araç olarak kalsın, amacınız haline getirmeyin
Ana hedefiniz dijitalleşmek mi yoksa hedef kitlenizin bir ihtiyacını gidermek mi? Dijital çözümler ortaya çıkacak fikirlerin gerçekleştirilmesi için araçlardır, amaçlaştırmayın.
- Rakamsal hedeflerdense motivasyonel hedefler belirleyin
Design Thinking, insanı duygu ve düşünceleriyle bir bütün olarak ele alır; onları hissedin ve amacınızı bu doğrultuda belirleyin. Amacınız cironuzu artırmak olmasın, doğru koyulmuş hedefler ve iyi uygulanan çözümlerin rakamsal getirileri de zaten yüksek olacaktır.
- Hedef kitlenizin perspektifini göz ardı etmeyin
Hedef kitlenizin alışkanlıkları nasıl? Neler duyuyorlar? Neler hissediyorlar? “Challenge”ı ortaya koyarken sadece kurumunuzun perspektifinden yaklaşmayın, hedef kitlenizin perspektifini çalışmanıza en başından dahil edin.
artbiztech.org
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.