Türkiye genelinde sanayi üretimi, Aralık ayında yıllık bazda yüzde 8.6 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2019 yılı Aralık ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9.1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Aralık ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.8 arttı.

Toplam ciro Aralık’ta yıllık yüzde 21.0 yükseldi

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, Aralık’ta yıllık yüzde 21.0 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ciro Endeksleri verilerine göre, toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; Aralık ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 16.8, inşaat ciro endeksi yüzde 8.1, ticaret ciro endeksi yüzde 26.9 ve hizmet ciro endeksi de yüzde 22.3 arttı. Buna göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, aylık yüzde 4.0 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 4.1, inşaat ciro endeksi yüzde 2.8, ticaret ciro endeksi yüzde 4.1 ve hizmet ciro endeksi de yüzde 4.2 arttı.

Perakende satış hacmi Aralık’ta yıllık yüzde 11.0 yükseldi

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.0 yükselirken aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 5.3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 15.5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7.8 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Perakende Satış Endeksleri verilerine göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Aralık’ta Kasım’a göre yüzde 1.1 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2.4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.6 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.0 azaldı. Perakende ciro yıllık yüzde 22.1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 19.0, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 24.3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 20.8 arttı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın