Artan maliyetler başta olmak üzere kamyoncu, nakliyeci ve taşımacı esnafının ayakta kalmakta zorlandığını belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Kamyoncu, nakliyeci, taşımacı esnafımız ertelenen U-ETDS uygulaması, e-fatura, vergiler, mazot fiyatları, düşük ücret, artan maliyetler, mola yerlerinin yetersizliği gibi birçok konu nedeniyle ayakta kalmakta zorlanıyor. İndirimli akaryakıt, ücretlerinin teslimat gününde ödenmesi gibi adımlarla gecesini gündüzüne katan kamyoncu, nakliyeci, taşımacı esnafımızın sesi duyulmalı” dedi.

-“MALİYETLER ARTTIKÇA ESNAFIMIZIN KAZANCI DÜŞÜYOR”

Taşıma ve nakliye sektöründe yaşanan sorunlardan bahseden Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Aracında bazen malzeme, bazen yediklerimiz, bazen giydiklerimiz, birçok farklı yüküyle birlikte gece gündüz yollarda olan kamyoncu, nakliyeci, taşımacı esnafımız birçok sorunla baş etmeye çalışıyor. Geçen yıldan bu yıla iki katına çıkan yedek parça, lastik gibi malzeme fiyatlarının yanında mazotun da yüksek olması esnafımızın maliyetlerini artırdı. İş potansiyeli çok fazla değişmese de, maliyetler arttıkça esnafımızın kazancı büyük oranda düştü. Bu giderlere vergiler, e-fatura, dijital takograf uygulaması, düşük kazanç, köprü geçiş ücretleri gibi konular da eklendiğinde taşıma ve nakliye sektöründe gerçekten zor zamanlar geçiriliyor” diye konuştu.

-“MOLA YERLERİNİN YETERSİZLİĞİ ESNAFIMIZI ÇARESİZ BIRAKIYOR”

Uzun yol giderek mesleği icra etmeye çalışan esnafın mola yerlerinde yaşadığı sorunlara değinen Apaydın, “Esnafımız uzun yollar giderek evine ekmek götürmeye çalışıyor. Bu uzun yollarda tabii ki dinlenme, mola verme ihtiyacı zorunlu bir durum. Birçok bölgemizde dinlenme tesisi, mola yerleri yetersizliği var. Mevcut yerlerin ise çoğunda kamyoncu, nakliyeci, taşımacı esnafımızın aracını çekmesine izin verilmiyor. Yol kenarlarında dinlenme ihtiyacını gideren esnafımız da taşıdığı mal ya da yükün veyahut mazotunun çalınması gibi problemlerle de karşılaşıyor” şeklinde söyledi.

-“TESLİMATIN YAPILDIĞI GÜN ÜCRET TAHSİLİ ZORUNLU OLMALI”

Taşıma ve nakliye sektörünün ekonomimizde önemli bir zincir halkası olduğunu hatırlatan Apaydın şöyle devam etti: “Yurtdışı çalışan araçlar yurtiçine girdiğinde boş gitmemek için mazot fiyatına tekrar yük alarak, yurtiçi çalışan esnafımızın ekmeğini bölüyor. Yurtdışından daha ucuza mazot alındığı için çok büyük bir haksızlık ortaya çıkıyor. Öte yandan esnafımız ücretini teslimatı yaptığı gün değil havale yöntemi ile günler bazen de haftalar sonra alıyor. Büyük fabrika sahipleri gibi, işverenlere teslimat günü ücretin de tahsil edilmesi zorunluluğu gelmeli.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın