Blockchain teknolojisine son yıllarda yatırımlar hızla artarken, araştırmalar tedarik zinciri tarafında henüz daha gidilecek çok yol olduğunu gösteriyor. Şöyle ki, dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’ın yeni araştırmasına göre blokchain tabanlı tedarik zinciri girişimlerinin yüzde 80’i 2022 yılına kadar kavram kanıtı (POC) veya pilot aşamasında kalacak. Blocakchain Türkiye Platformu’nda yer alan habere göre, bu durumun temel nedeni olarak tedarik zinciri odaklı erken blokchain pilotlarının, bankacılık ve sigorta gibi diğer sektörlerde başarılı olan teknoloji odaklı modelleri takip etmeleri olarak gösteriliyor. Tedarik zinciri için başarılı blokchain kullanım örnekleri ise farklı bir yaklaşım gerektiriyor.

‘TEDARİK ZİNCİRİ ORTAMINDA İYİ ÇALIŞMADILAR’

Modern tedarik zincirlerinin çok karmaşık olduğunu ve katılımcılar arasında dijital bağlantı ve çeviklik gerektirdiğini belirten Gartner Tedarik Zinciri Uygulamaları Kıdemli Analisti Andrew Stevens konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “Birçok kuruluş, blockchain’in bu karmaşıklığa çözüm olabileceğine inanıyordu ve tedarik zinciri için sağlam kullanım örnekleri oluşturmaya çalıştılar. Ancak bu kullanım örneklerinin çoğu bankacılık ve sigorta sektöründeki pilot çalışmalardan esinlendi. Dolayısıyla tedarik zinciri ortamında iyi çalışmadılar” diye konuştu.

Bu gerilemenin tedarik zinciri liderlerinin blockchain üzerinde çalışmasını engellememesi gerektiğinin altını çizen Stevens, blockchain kullanım örneklerinin, tedarik zinciri için diğer sektörlerden farklı bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı. “Bu alana yönelik eşsiz çalışmalar yapıldıkça blokzincirinin tedarik zinciri sektörü üzerindeki faydaları daha net anlaşılacaktır” diyen Stevens şöyle devam etti: “Bugün, tedarik zinciri liderleri artık blokzincirini daha uzun vadeli bir teknoloji yol haritasının ve risk yönetimi planlamasının bir parçası olarak ele almaya başladı. Birçok liderin tedarik zincirlerinde uçtan uca daha geniş bir bakış açısı benimsediğini ve üretimden, tedarikten nihai dağıtıma kadar tüm gereksinimleri haritaladıklarını görüyoruz. Genel teknoloji portföyünün bir parçası olarak blokzincirine sahip olmak, lojistik ve IT gibi blokzincirine potansiyel olarak ilgi duyan birçok alanda iş birliği için fırsatlar yarattı.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın