İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) savunma sanayinin “milli ve yerli” yapısına katkı sunmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ve SAHA İstanbul iş birliğiyle düzenlediği “Savunma Sanayi Buluşmaları”nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Savunma ve havacılık sanayi ihracatı 2019’da yüzde 35 artışla 2,7 milyar dolara ulaştı. Son beş yılda 400’ün üzerinde yerli patent başvurusu oldu. Bu çok iyi bir işaret” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Son dönemde geliştirilen projelerle savunmada sanayinde yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıktı. Sektörü yalnızca silah, mühimmat ve askeri araç üretimi olarak düşünmeyelim. Belki de en önemli özelliği; diğer sektörler üzerinde bir çarpan etkisine sahip olması. Hem yarattığı üretim talebi hem de teknolojik geri beslemeler yoluyla makine, kimya, tekstil, otomotiv, bilişim, inşaat, gemi endüstrisi gibi birçok sanayi alt sektörüne de önemli katkıları oluyor.”

Türk sanayisinin köklü temsilcisi İstanbul Sanayi Odası (İSO), stratejik önemi ve teknolojik gelişime etkisiyle Türkiye’nin küresel gücünü belirleyen başlıca faktörlerden olan savunma sanayinin “milli ve yerli” yapısına katkısını sürdürüyor. İSO, savunma sanayi temsilcilerini bir araya getirdiği “Savunma Sanayi Buluşmaları”nın ikincisini T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ve SAHA İstanbul iş birliğiyle İstanbul’da gerçekleştirdi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleşen buluşmaya, savunma sanayinden çok sayıda iş insanı da katıldı. Etkinlik kapsamında 14 ana firma ile gerçekleştirilen “ikili görüşme bölümü” ile İstanbul sanayi firmalarının sürece önemli katkı sunması sağlandı.
Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019’da savunma ve havacılık sanayi ihracatının bir önceki seneye göre yüzde 35 artışla 2,7 milyar dolara ulaştığını belirterek “Sektörde 50 bine yakın emekçi çalışıyor. Son 5 senede 400’ün üzerinde yerli patent başvurusu yapıldı. Bu farkındalık açısından çok iyi bir işaret” dedi.

Kendi öz sermayesiyle yatırım yapan işletmeleri destekleyecek mekanizmalar için çalıştıklarını belirten Varank, SAHA İstanbul’a da değindiği konuşmasında “430 üyesi ile Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olan SAHA İstanbul, Türkiye’de üretilemeyen sistem ve alt sistemlerin geliştirilmesi konusunda savunma sanayine önemli katkılar sağlıyor. Kamu, özel sektör ve üniversite ekosistemini başarıyla hayat geçiren SAHA İstanbul, bugün içerde ve dışarda savunma sanayinin en önemli oyuncularindan biri haline geldi” dedi.

Bahçıvan: “Yerli ve milli üretim hedefi çok önemli”
Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin, terörün ve güvenlik kaygılarının hızla arttığı bir dönemden geçildiğini, savunma sanayinin de son dönemde en çok konuşulan konulardan biri haline geldiğine dikkat çekti. Savunma alanında yeni model arayışları, işbirlikleri ve yeni nesil tedarik stratejilerinin birçok ülkenin gündemini oluşturduğunu belirten Bahçıvan, Türkiye’de modern savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu için çıkılan yolda da özellikle son dönemde önemli mesafeler kat edildiğini söyledi.

Bahçıvan “Bu noktada ülkemiz için en önemli husus; savunma sanayimizde ‘Yerli ve milli üretim’ hedefidir. Çok değil, bundan 15 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı olan savunma sanayi sektörümüz, bugün KOBİ’lerimizin, araştırma kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin ortak akıl ve vizyonu ile adeta bir ‘Ortak üretim seferberliği’ bilinciyle çalışmaktadır. Savunma sanayi ve havacılık sektörü ciromuzun 2018 sonu itibarıyla 8,8 milyar dolara, ihracatımızın 2,2 milyar dolara, sektördeki Ar-Ge harcamalarımızın da 1,5 milyar dolara yükseldiğini büyük bir memnuniyetle görüyoruz. Ayrıca dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasına, bugün burada da aramızda olan dört firmamızın girmiş olması, biz sanayicileri daha da heyecanlandırıyor ve işbirliği için iştahlandırıyor” dedi.

Savunmada yerlilik oranı yüzde 20’den 70’e çıktı
Türkiye’nin yarattığı bu başarı hikayesinde en önemli noktanın savunma sanayinde yerlilik oranının son yıllardaki projeler ile yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıkmış olmasıdır” diyen Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ortaya konulan özgün, yerli ve milli projeler ülke savunmasında da büyük rol üstleniyor. Savunma sanayisini yalnızca silah, mühimmat ve askeri araç üretimi olarak düşünmememiz gerekiyor. Bu sektörü, savunma ile ilgili ihtiyaçların karşılanması için yürütülen ticari faaliyetler; savunma sistemlerine yönelik Ar-Ge faaliyetleri, inşaat faaliyetleri, gıda, giyim, sağlık, lojistik gibi çok daha geniş alanı kapsayan bir organizma olarak düşünmemiz gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, belki de en önemlisi; savunma sanayisinin diğer sektörler üzerinde bir çarpan etkisine sahip olmasıdır. Bu sektörün hem yarattığı üretim talebi, hem de teknolojik geri beslemeler yoluyla makine, kimya, tekstil, otomotiv, bilişim, inşaat, gemi endüstrisi gibi birçok sanayi alt sektörüne de önemli katkıları olmaktadır. Savunma sanayisinin teknoloji ihtiyacının sağlanması noktasında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığımız yeni bir vizyona sahip. “Teknoloji Transferi” anlayışının yerine “Teknolojiyi Ortak Geliştirme” anlayışı ön plana çıkıyor. Bu vizyon tüm paydaşları; teknolojiyi transfer eden, edilgen ve bağımlı bir konumdan çıkarmayı hedeflemektedir. İstanbullu sanayiciler de savunma sanayinin millileştirilmesine yönelik üzerine düşen görevi yerine getirmeye ve gerekli işbirliklerine hazırdır.”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de savunma sanayinde teknolojik üretim yapmak zorunda olduklarını belirterek “Bunun için ürün kütüphanesi oluşturuyoruz. Bununla yerlilikteki paradigma dönüşümünü sağlayacağız” diye konuştu. Konuşmaların sonunda Bakan Varank, SAHA İstanbul ve TÜBİTAK Tüsside tarafından gerçekleştirilen Mini MBA Yönetici Gelişim Programı’nı başarıyla tamamlayanlara sertifikalarını da verdi. Program kapsamında, “Savunma Sanayinde Yerli ve Milli Üretim Arayışları” başlıklı panel de gerçekleştirildi. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Altınay moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş, Kale Savunma Genel Müdürü Latif Cengiz, Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Güçlü ve Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yanık görüşlerini paylaştı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın